Koncepcja SPZ

Standardy SPZ

Plan działań

Raport

Facebook

Szkoła Promująca Zdrowie

Zapraszamy do galerii wydarzeń na fb

Zostań honorowym dawcą krwi!

12 III 2024

Wszystkich pełnoletnich uczniów chcących wstąpić w szeregi krwiodawców zapraszamy do biblioteki szkolnej w celu wypełnienia odpowiedniej deklaracji.

Prelekcja na temat krwiodawstwa i przeszczepu narządów

7 III 2024

Dziś w naszej szkole odbyła się prelekcja na temat krwiodawstwa i przeszczepu narządów. Z młodzieżą rozmawiali: prezes i wiceprezes Zarządu Oddziału Rejonowego Polskiego Czerwonego Krzyża w Jarosławiu – Jan Potoniec oraz Zdzisław Wójcik. Przybliżyli oni najważniejsze zasady obowiązujące honorowych dawców krwi. Nie zabrakło pytań i ciekawych konkursów. Mamy nadzieję, że przyczyni się to do „reaktywacji” szkolnego klubu krwiodawców „Kropelka”. Już niedługo przekażemy informacje, jak można do niego dołączyć.

Warsztaty dla uczniów klasy VI Szkoły Podstawowej

21 II 2024

Poniedziałkowe warsztaty dla uczniów klasy VI Szkoły Podstawowej w Radymnie. W organizację i obsługę młodszych kolegów zaangażowali się uczniowie klas drugich:

  • – kelnerzy zaprezentowali rodzaje nakryć
  • – żywieniowcy przygotowali odżywczy koktajl
  • – cukiernicy przygotowali ciasto i wspólnie z młodszymi kolegami uformowali i upiekli pizzę
  • Spotkanie pozwoliło poznać organizację zajęć w pracowniach zawodowych i zakończyło się degustacją oraz oceną organoleptyczną.

    Drugie śniadanie w ZSSiB

    20 II 2024

    Dzisiaj w naszej szkole na drugie śniadanie zaproponowaliśmy wariacje na temat kuchni tureckiej – pyszne pieczone pierożki gyros podawane z sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Jak zawsze było pysznie i sprawnie, gdyż za smak odpowiadała klasa 3 technik żywienia a za dystrybucję 3 kelner

    Finał WOŚP

    28 I 2024

    Z Wielką Orkiestrą Świątecznej Pomocy gramy od wielu lat. Tradycją szkoły i miasta stało się przygotowywanie wielkiego tortu, który uroczyście krojony jest podczas finału WOŚP na jarosławskim Rynku. Przygotowujemy także unikatowe piernikowe serca, które wystawione na licytację, zasilają konto Fundacji. Nasi wolontariusze są również obecni z puszkami nie tylko w Jarosławiu ale również w swoich mniejszych miejscowościach, docierając do wszystkich, którzy chcą podzielić się dobrem i wspomóc WOŚP. Z tego miejsca im wszystkim należą się słowa podziękowania. Tort i piernikowe serca przygotowali: Adrian Kijanka, Emilia Budzowska i Gamracy Patrycja z klasy 3 #technikżywienia, Faustyna Olejarz z klasy 1 #kucharz, Milena Liszka, Amelia Szczepanek, Justyna Kocur, Ania Smok, Weronika Paś, Karolina Sroka, Wiktoria Gierczak, Wioletta Żuk, Kasia Siek z klasy 2 #techniktechnologiiżywności. Pomagała również klasa 1 kucharz z wyróżniającym się Damianem Kudrańskim. Datki do puszki natomiast zbierała nasza niezawodna Nikola Cypryło z klasy 2 #technikusługfryzjerskich. Podziękowania kierujemy również do najczęściej pozostających w cieniu nauczycieli: p. Wioletty Stoch, p. Anny Nowak i p. Urszuli Machaj. DZIĘKUJEMY! Pamiętajcie DOBRO WRACA!

    Światowy dzień pizzy

    17 I 2024

    Klasa 2 technologii żywienia zaprasza o 11:30 obok sklepiku

    Drugie śniadanie w Szkole Promujące zdrowie

    16 I 2024

    Uczniowie ZSSiB przygotowali na drugie śniadanie pyszne naleśniki

    Olimpiadzie Zdrowia PCK

    12 I 2024

    Wiktoria Wasiuta z klasy 2 #technikanalityk po emocjonującej dogrywce zajęła drugie miejsce w Olimpiadzie Zdrowia PCK. Zabrakło jednego punktu do zwycięstwa. Gratulujemy i życzymy powodzenia w następnych zmaganiach.

    Doświadczenie zawodowe

    18 XII 2024

    Kolejne doświadczenie zawodowe naszych uczniów. W roli głównej antrykot i biała czekolada oraz główni wykonawcy Milena Liszka i Piotr Ożóbko uczniowie 2 klasy technikum. XVII Europejski konkurs kulinarny odbył się w ramach Ekologicznych targów żywności Ekogala 2023 w Rzeszowie. Uczniowie wykonali po 8 porcji zadania zasadniczego i deseru . Udział w tak prestiżowym wydarzeniu rozwinął umiejętności zawodowe, zachęcił do poszukiwania pomysłów i inspiracji kulinarnych. Nasze propozycje dań to prawdziwa kuchnia fusion, był ser gongonzola, topinambur, gojia, dereń i inne regionalne surowce. Dziękujemy bardzo za wzorową pracę uczniów i wierzymy w przeobrażenie wybranego zawodu w życiową pasję. Koordynatorki: W. Mazurek-Lecyk i A. Nowak

    Piernikowe warsztaty

    18 XII 2023

    Coraz bliżej święta, nie może więc zabraknąć zapachu piernika. Uczniowie klas trzecich ze Szkoły Podstawowej w Muninie oraz Szkoły Podstawowej Nr 4 w Jarosławiu uczestniczyli w tegorocznych piernikowych warsztatach zorganizowanych przez młodzież z klas pierwszej oraz drugiej technikum technologii żywności. I jak na szkołę promującą zdrowie nie zabrakło drugiego śniadania. Było aromatycznie, wesoło, pysznie, były rozmowy, zagadki oraz dekorowanie świątecznych ciasteczek. Dziękujemy za wspólne spotkania, życzymy wszystkim piernikowych świąt.

    ZSSiB w elicie Szkół i Przedszkoli Promujących Zdrowie.

    15 XII 2023

    ZSSiB w elicie Szkół i Przedszkoli Promujących Zdrowie. 15 grudnia w Warszawie otrzymaliśmy po raz drugi Krajowy Certyfikat Szkoły Promującej Zdrowie. Wyróżnienie jest dowodem uznania systematycznych i nieszablonowych działań podejmowanych w szkole oraz środowisku lokalnym. Przewodnicząca Kapituły Krajowego Certyfikatu prof. Barbara Woynarowska, która od 32 lat otacza opieką merytoryczną sieć szkół promujących zdrowie, przekazała gratulacje i słowa uznania całej społeczności ZSSiB. Dziękujemy Nauczycielom, Rodzicom oraz Młodzieży za podejmowane działania oraz atmosferę sprzyjającą ich realizacji – Dyrekcja ZSSiB.

    Światowy Dzień AIDS

    1 XII 2023

    Z inicjatywy Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzień 1 grudnia jest od 1988 roku uroczyście obchodzony jako Światowy Dzień AIDS. Jest to jedna z najważniejszych kampanii na rzecz zdrowia publicznego, której celem jest zwrócenie uwagi na problem zakażeń HIV/AIDS oraz solidaryzowanie się z ludźmi dotkniętymi chorobą. Z tej okazji na świecie organizowane są akcje mające na celu uwrażliwienie na niniejszy problem, m.in. konferencje, happeningi, wydarzenia kulturalne, podczas których poruszane są zagadnienia profilaktyki i pomocy chorym. W naszej szkole została przygotowana gazetka edukacyjna, poświęcona wyżej wymienionej tematyce, a w gabinecie specjalistów dostępne są materiały poruszające zagadnienie dotyczące AIDS.

    Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu

    16 11 2023

    16 listopada 2023 – Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu Jak każdego roku trzeci czwartek listopada to Światowy Dzień Rzucania Palenia. Dzień ten, ma już ponad 30-letnią tradycję. Pomysł zrodził się w USA w Californii, gdzie w 1974 roku zachęcono ponad milion palaczy do odstawienia papierosów na jeden dzień. Inicjatywa ta ma zachęcić do całkowitego porzucenia nałogu. Idea obchodzonego w Polsce i na świecie „Światowego Dnia Rzucania Palenia Tytoniu” ma zachęcić do całkowitego porzucenia nałogu. Jej celem jest zwrócenie uwagi całego społeczeństwa globalnie i lokalnie na skutki palenia tytoniu: społeczne, ekonomiczne, a przede wszystkim na skutki zdrowotne, które spowodowane są paleniem papierosów oraz e-papierosów. Równie ważny jest fakt, że osoby niepalące (w tym dzieci) mają prawo do przebywania w przestrzeni publicznej wolnej od dymu tytoniowego, bez narażania na tzw. „bierne” palenie. Organizm zaczyna się regenerować już od chwili rzucenia palenia. Korzyści są natychmiastowe i długoterminowe:

    • po 24 godzinach – zmniejsza się ryzyko ostrego zawału serca
    • po 20 minutach – spada tętno
    • w ciągu 12 godzin – wraca do normy poziom tlenku węgla we krwi
    • w ciągu 2 – 12 tygodni – poprawia się krążenie i czynność płuc
    • do 3 miesięcy – poprawia się kondycja fizyczna
    • w ciągu 1 – 9 miesięcy – ustępują kaszel i duszność
    • po roku – o połowę zmniejsza się ryzyko zachorowania na chorobę niedokrwienną serca
    • po 5 latach – zmniejsza się ryzyko wystąpienia udaru mózgu oraz zachorowania na raka jamy ustnej, przełyku i krtani oraz płuc
    • w ciągu 10 lat – śmiertelność z powodu raka płuc jest o około połowę mniejsza niż wśród palaczy
    • w ciągu 5 – 15 lat – ryzyko udaru zmniejsza się do poziomu porównywalnego do osób niepalących
    • po 15 latach – ryzyko zachorowania na raka płuca jest podobne jak u osoby nigdy niepalącej
    • w ciągu 15 lat – ryzyko wystąpienia chorób serca jest takie jak u niepalących

    W związku z powyższym w naszej szkole odbyła się także prelekcja dla uczniów przeprowadzona przez panią mgr Renatę Majkut – Lotycz z Inspekcji Sanitarnej.

    Konferencja pt. „NIE DAMY SIĘ NABRAĆ NA E-PAPIEROSY, ZASTĘPCZE SUBSTANCJE PSYCHOAKTYWNE…”,

    15 XU 2023

    Wczoraj nasza szkoła brała udział w Konferencji „NIE DAMY SIĘ NABRAĆ NA E-PAPIEROSY, ZASTĘPCZE SUBSTANCJE PSYCHOAKTYWNE…”, która odbyła się w Bibliotece PANS w Jarosławiu. Technolodzy żywności z 2 klasy wraz z wychowawcą p. Anną Nowak zaprezentowali Kampanię Społeczną na temat „NIE ENERGETYKI, TAK ZDROWIE”. Działania profilaktyczne w ramach akcji miały miejsce w dniach 23.10-27-10. Inicjatywa cieszyła się dużym zainteresowaniem całej społeczności, przede wszystkim zwiększyła świadomość kilkuset osób w zakresie skutków spożywania energetyków. Dziękujemy wszystkim uczniom, nauczycielom, pracownikom za udział w akcji.

    „Nie damy się nabrać na środki psychoaktywne…”

    7 XI 2023

    W dniu 7 listopada gościliśmy w naszej szkole koordynatorów przedszkolnych i szkolnych zespołów promocji zdrowia. Podczas wtorkowego spotkania koordynatorzy SPZ zaprezentowali rezultaty projektu „Nie damy się nabrać na środki psychoaktywne…” zrealizowanego w swoich szkołach. Następnie poznali zasady pielęgnacji włosów, prezentację na ten temat przygotowała i przedstawiła Pani Barbara Grządziel-Rymarz. Tematami spotkania były również organizacja konferencji z zakresu profilaktyki oraz wymiana doświadczeń z realizacji działań SPZ. Na zakończenie Pani Monika Cholewa poprowadziła ćwiczenia relaksacyjne w sali gimnastycznej. Serdecznie dziękujemy nauczycielom naszej szkoły za pomoc w organizacji zebrania.

    Zajęcia z psychologiem ze Specjalistycznego Psychiatrycznego Zespołu Opieki Zdrowotnej

    26 X 2023

    Według Światowej Organizacji Zdrowia – zdrowie psychiczne to pełny dobrostan fizyczny, psychiczny i społeczny człowieka. Jest ono rozumiane jako stan dobrego samopoczucia, dzięki któremu możemy wykorzystywać swoje zdolności i rozwijać umiejętności, podejmować wyzwania, szukać rozwiązań sytuacji życiowych, być częścią społeczeństwa i mieć wpływ na jakość podejmowanych kontaktów i interakcji społecznych. Zdrowie psychiczne to o wiele więcej niż brak zaburzeń psychicznych. Życie w ciągłym stresie oraz w pogoni za dobrami materialnymi źle wpływa na zdrowie psychiczne. Ponadto kontakty społeczne oparte w dużej mierze na interakcji za pośrednictwem portali społecznościowych oraz komunikacji za pomocą środków multimedialnych – wszystko to działa destrukcyjnie na psychikę dzieci, młodzieży i dorosłych. W związku z powyższym w naszej szkole w dniach 23 i 24 października 2023r. odbyły się zajęcia z psychologiem ze Specjalistycznego Psychiatrycznego Zespołu Opieki Zdrowotnej w Jarosławiu poświęcone radzeniu sobie ze stresem, napotkanymi w życiu trudnościami oraz umiejętnym dbaniem o dobrostan psychiczny.

    Drugie śniadanie w Szkole Promującej Zdrowie

    17 X 2023

    Kolejna odsłona drugiego śniadania w Szkole Promującej Zdrowie. Ponieważ wczoraj, 16 października obchodziliśmy Światowy Dzień Chleba, klasa 3 technik żywienia i 3 kelner zaproponowały tortillę, która w Meksyku zastępuje pieczywo. Z kurczakiem gyros oraz surówką nasze tortille smakowały wyśmienicie.

    Gofry w ZSSiB

    26 IX 2023

    Dzisiaj, w ramach działań Szkoły Promującej Zdrowie, uczniowie mogli spróbować pysznych naturalnych gofrów z owocami sezonowymi: malinami, brzoskwiniami i winogronami. Te pyszności przygotowały klasy 3 Tż i 3 ek. To nie koniec śniadaniowych niespodzianek. W niedługim czasie kolejna odsłona – informacji szukajcie na szkolnym FB.

    Warsztaty promujące zdrowie w Hucie Różanieckiej.

    21 IX 2023

    W ostatnich dniach nasze uczennice z klasy 2 Tt pod opieką p. Anny Nowak brały udział w warsztatach promujących zdrowy, wolny od używek tryb życia. W myśl zasady, że przyjemne warto łączyć z pożytecznym, nie tylko intensywnie pracowały poznając tajniki tworzenia kampanii prozdrowotnych ale również doskonale się bawiły podczas spacerów nad Tanew czy ognisk integracyjnych i zabaw ruchowych.

    Certyfikat dla ZSSiB

    7 IX 2023

Odwiedziny w Szkole Podstawowej Nr 11

7 VI 2023

W ramach działań Szkoły Promującej Zdrowie uczniowie klas: 3 c i 2 ek odwiedzili Szkołę Podstawową Nr 11 z Oddziałami Integracyjnymi. Zaprezentowali swoje umiejętności w Carvingu, czyli sztuce rzeźbienia w owocach i warzywach oraz zasady savoir-vivre’u przy stole.

Żyj pełnią życia bez energetyka

19 V 2023

Żyj pełnią życia bez energetyka – to hasło przyświeca kampanii edukacyjnej, którą jako Szkoła Promująca Zdrowie prowadzimy wraz z jarosławskim Sanepidem. Co złego widzimy w energetykach? Po pierwsze: cukier. W jednej puszce energetyka jest go średnio 5 łyżeczek. Po drugie: kofeina. Zupełnie niepotrzebna młodym organizmom. I to połączenie cukru oraz kofeiny, która powoduje wyrzut insuliny, jest bardzo groźne. Do tego mogą się pojawić problemy z bezsennością, rozdrażnienie i brak skupienia. Bo picie energetyków to koło zamknięte. Ich nadużywanie powoduje jeszcze większe zmęczenie. Tymczasem Prawie 70% polskich nastolatków pije energetyki. A wystarczy dobrze jeść i zdrowo żyć. Wtedy energetyki nie są potrzebne.

Światowy dzień zdrowia

17 IV 2023

Światowy dzień zdrowia obchodzony podczas zajęć w pracowniach zawodowych ZSSiB. Uczniowie klasy 1Tż w pracowni gastronomicznej sporządzili pyszne, zdrowe i kolorowe kanapki. Wykorzystali do tego pełnoziarnisty chleb, warzywa oraz pasty twarogowe: jajeczną, szczypiorkową z czosnkiem niedźwiedzim oraz pomidorową. Drugie śniadanie dostarczyło im niezbędnych witamin i minerałów, błonnika, pełnowartościowego białka, zdrowych węglowodanów oraz energii. Należy pamiętać, że bardzo ważne jest prawidłowe odżywianie od najmłodszych lat. WHO zaleca spożycie minimum 400 g, a najlepiej 500 g – 800 g różnorodnych warzyw i owoców dziennie podzielonych na kilka porcji. Im bardziej kolorowe posiłki, tym większa różnorodność dostarczanych składników i korzyści dla organizmu. Wg zaleceń modelu Talerza Zdrowego Żywienia połowę powinny stanowić warzywa i owoce, ¼ produkty będące źródłem białka i ¼ pełnoziarniste produkty zbożowe. Taki rodzaj odżywiania w połączeniu z aktywnością fizyczną i pozytywnym nastawieniem do życia gwarantuje długie, zdrowe życie.

Dzień aktywności

17 IV 2023

7 kwietnia obchodzony jest Światowy Dzień Zdrowia. Z tej okazji zorganizowaliśmy dzień aktywności. Wspólnie z zaproszonymi gośćmi: p. Teresą Krasnowską, p. Renatą Lotycz, policjantką Agnieszką Stysiał oraz siatkarkami grupy SanPajda Jarosław wspólnie promowaliśmy zdrowy tryb życia. Ćwiczenia prowadzone przez siatkarki, tor w narkogoglach, zdrowe przekąski przygotowane w naszych pracowniach, a wszystko w promieniach wiosennego słońca.

„Zdrowie dla wszystkich”

14 IV 2023

Uczennice ZSSiB Klaudia Bednarczyk i Olga Grabas wzięły udział w XXI Powiatowym Przeglądzie Piosenki Promującej Zdrowie – pod hasłem – „Zdrowie dla wszystkich”. Przegląd odbył się w jarosławskim JOKiS .

Podkarpacki Lawendowy Tydzień

13 IV 2023

Koniec marca upłynął nam pod znakiem lawendy. Jako szkoła dołączyliśmy do akcji edukacyjnej Podkarpacki Lawendowy Tydzień, której celem jest propagowanie wiedzy na temat padaczki. Lawendowe babeczki, lawendowe stroje i wstążki – wszystko w ramach solidarności z chorymi na epilepsję.

ŚWIATOWY DZIEŃ ŚWIADOMOŚCI AUTYZMU

3 IV 2023

2 kwietnia obchodzony był Światowy Dzień Świadomości Autyzmu, którego głównym przesłaniem jest podnoszenie świadomości społecznej i propagowanie wiedzy na temat autyzmu. W naszej szkole została przygotowana gazetka edukacyjna, aby przybliżyć uczniom zachowanie i sposób patrzenia na świat osób z autyzmem przy gabinecie pedagoga. Dodatkowo dla rodziców zostały przygotowane materiały edukacyjne , które zostały przesłane przez dziennik elektroniczny.

„ Jak Radzic sobie ze stresem ?”

30 III 2023

30.03.2023r. w naszej szkole odbyły się zajęcia warsztatowe przeprowadzone przez panią Gabrielę Rumak z Fundacji na Rzecz Psychoprofilaktyki Społecznej PRO – FIL. W warsztatach udział wzięli uczniowie klasy IV hżp na temat „ Jak Radzic sobie ze stresem ?” – warsztaty redukcji stresu oraz uczniowie klasy I c, którzy uczestniczyli w warsztatach „Uwalniamy emocje!” – warsztat zarządzania emocjami. Młodzież chętnie i aktywnie uczestniczyła w zajęciach.

„Twoje endorfiny to szczęście innej rodziny”

30 III 2023

ZSSiB oraz SP 4 w Jarosławiu zorganizowały akcję charytatywną „Twoje endorfiny to szczęście innej rodziny” Celem imprezy było wsparcie zbiórki na kosztowną operację Matyldy Momot. Na hali MOSiR tłumnie przybyła młodzież z jarosławskich szkół podstawowych oraz ponadpodstawowych mogła zobaczyć taneczne występy dzieci ze szkoły podstawowej nr 4 oraz trening piłkarski uczniów z SMS Jarosław. Można również było spróbować pysznych drożdżówek oraz mini hot-dogów przygotowanych przez młodzież „Spożywczaka”. Punktem kulminacyjnym akcji było wspólne zatańczenie zumby, którą poprowadziła pani Ania Aksamt. Wyzwolone poprzez aktywność fizyczną ENDORFINY wywołały radość, uśmiech i zadowolenie na twarzach uczestników imprezy. Dziękujemy wszystkim za okazaną pomoc, za dobre, otwarte serca i wspólną zabawę.Głównym sponsorem akcji była firma Sokołow S.A. Zakłady Mięsne oddział Jarosław Dziękujemy wszystkim i pamiętajcie… niech endorfiny zostaną z Wami na zawsze !!!

Zdrowe śniadanie

23 III 2023

Szkoła Promująca Zdrowie w akcji! Dzisiaj zdrowe śniadanie jadły dzieci ze Szkoły Podstawowej Sióstr Niepokalanek w Jarosławiu. Śniadanie przygotowały wspólnie z klasą 2 Tż, a podstawy kelnerstwa pokazywała klasa 2 ek.

Pizza na II drugie śniadanie ?

13 II 2023

Taką pyszną, kolorową i wartościową przekąskę polecają uczniowie klasy II ze Szkoły Podstawowej nr 6 im. ks. P. Skargi w Jarosławiu dla których technolodzy żywności przygotowali poniedziałkowe warsztaty. Dziękujemy za wspólną pracę.

Właściwe odżywianie jest medycyną jutra.

6 III 2023

Technolodzy żywności zakończyli innowację Dietetyka. Uczniowie poszerzyli wiedzę, zdobyli cenne doświadczenia, wiedzą na czym polega praca dietetyka, umieją ułożyć jadłospisy do określonej diety, mają świadomość jak ważne są odżywianie i aktywny styl życia. Dziękujemy prof. dr hab. Inż. Grażynie Jaworskiej, Pani dietetyk Monice Dąbrowskiej oraz władzom Uniwersytetu Rzeszowskiego za pomoc w realizacji programu innowacji.

OGÓLNOPOLSKI DZIEŃ WALKI Z DEPRESJĄ

23 II 2023

23 lutego obchodzimy Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją. Został on ustanowiony przez Ministerstwo Zdrowia w 2001 roku by upowszechniać wiedzę na temat zaburzeń depresyjnych, ich przebiegu oraz sposobów leczenia. Według Światowej Organizacji Zdrowia na depresje cierpi ponad 350 milionów osób. Pomimo istnienia skutecznej metody leczenia, korzysta z niego mniej niż 50% chorych. W 2022 roku w Polsce na depresję chorowało aż 4 mln osób, w tym aż 20 proc. w grupie młodzieńczej, 2 proc. dzieci w grupie 6-12 lat i 1 proc. dzieci w wieku przedszkolnym. Według WHO, do roku 2030 depresja będzie najczęściej występującą chorobą na świecie. W naszej szkole została przygotowana gazetka edukacyjna, z którą każdy uczeń może się zapoznać. Dodatkowo w klasach odbyła się prelekcja dotycząca zjawiska depresji. Działania te mają na celu poszerzenie wiedzy oraz świadomości młodzieży na temat tej choroby.

EKOGALA 2022

19 XII 2022

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT Rzeszów + Restauracja Klasyczna w Jarosławiu + Zespół Szkół i Biznesowych w Jarosławiu = super team, super organizacja, super współpraca. Pokaz kulinarny, promocja podkarpackich produktów ekologicznych, degustacja potraw wykonanych tradycyjnymi metodami oraz prozdrowotny charakter potraw i napojów – takie atrakcje czekały na odwiedzających stoisko KOWR podczas EKOGALI 2022 – międzynarodowych targów żywności i produktów wysokiej jakości w Rzeszowie. Na ręce Pana Jerzego Borcza Dyrektora KOWR w Rzeszowie oraz Pana Tadeusza Słowika Właściciela Restauracji KLASYCZNA w Jarosławiu składamy serdeczne podziękowania za wspólne przedsięwzięcie. Było tradycyjnie, było nowocześnie, było pysznie i zdrowo. Dziękujemy młodzieży za zaangażowanie, pracę oraz wzorową postawę.

„DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA”

14 XII 2022

Warsztaty z kuchni włoskiej oraz hiszpańskiej w ramach innowacji „DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA”. POTRAWY HISZPAŃSKIE poznane i wykonane przez uczniów:

  • humus z suszonymi pomidorami
  • guacamole
  • chłodnik salmorejo z Kordoby
  • morcilla con cebolla caramelizada y queso de cabra – kaszanka z serem kozim i karmelizowaną cebulką
  • paella z owocami morza
  • churros z sosem czekoladowym

POTRAWY WŁOSKIE poznane i wykonane przez uczestników innowacji:

  • lasagne z nutą truflową
  • tagliatelle z owocami morza i dipem pesto
  • gnocchi z ricottą i sosem szpinakowym
  • ragu alla bolognese
  • tagliatelle z pesto z jarmużu
  • tiramisu

„Dieta śródziemnomorska”.

4 XII 2022

Warsztaty z zakresu kuchni greckiej w ramach innowacji „Dieta śródziemnomorska”. Podczas zajęć, uczniowie, którzy wcześniej odbyli praktyki zawodowe w Grecji w ramach programu Erasmus+, sporządzili i dokonali degustacji 7 potraw Hellady:

  • pita (chlebek grecki)
  • souvlaki
  • sos tzatziki
  • spanokopito
  • fasolatha
  • koulouri
  • sałatka z owocami morza

Było ciekawie, zdrowo i smakowicie.

Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu

15 XI 2022

Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu – 17 listopada 2022 r. Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu, przypada zawsze w trzeci czwartek listopada. W Polsce obchodzony jest od 1991 roku. idea obchodzonego w Polsce i na świecie „Światowego Dnia Rzucania Palenia Tytoniu” ma na celu zwrócenie uwagi całego społeczeństwa globalnie i lokalnie na skutki palenia tytoniu: społeczne, ekonomiczne, a przede wszystkim na skutki zdrowotne, które spowodowane są paleniem papierosów, a w ostatnich latach również e-papierosów. Zachęcanie osób palących do zaprzestania palenia oraz zwrócenie uwagi na fakt, że osoby niepalące (w tym dzieci) mają prawo do przebywania w przestrzeni publicznej wolnej od dymu tytoniowego, bez narażania na tzw. „bierne” palenie. Palenie papierosów/e-papierosów to również zagrożenia dla środowiska! Jak co roku w naszej szkole zorganizowano spotkanie profilaktyczne dotyczące szkodliwości palenia papierosów, które poprowadziła pani Renata Majkut – Lotycz z Inspekcji Sanitarnej w/w prelekcji wzięli udział uczniowie klasy: III ef i I Ta. Młodzież aktywnie uczestniczyła w zajęciach oraz zadawała wiele pytań. Spotkanie było niezwykle wartościowe i stanowiło okazję do refleksji nad własnym zdrowiem.

Tydzień makaronu

10 XI 2022

Tydzień makaronu już za nami. W tym roku do konkursu na najlepszy jesienny makaron, jak przystało na Szkołę Promującą Zdrowie, przystąpiło wyjątkowo wielu uczestników. Poniżej lista laureatów:

  • I MIEJSCE „Makaron azjatycki z nutką jesieni”
  • II MIEJSCE „Jesienne papryki faszerowane makaronową niespodzianką”
  • III MIEJSCE „Makaron w jesiennej odsłonie” Gabriela Kłak – klasa 3 technik technologii żywności

WYRÓŻNIENIA

  • Mateusz Pels, Adrian Kijanka; klasa 2 Tżh „Makaron z jesiennym pesto z buraka czerwonego”
  • Weronika Drapała; klasa 3 kucharz „Jesienna pokusa w muszle zamknięta”
  • Oliwia Sopyła ,Justyna Prasoł; klasa 1c „Muffinki z makaronem i warzywami i serem żółtym”
  • Solomia Moroz; 1k „Szaszłyki makaronowe z czarna oliwka i salami z sosem czosnkowo-bazyliowym”
  • Milena Liszka i Sylwia Stęchły klasa 1Tt; „Jesienne poszukiwania”
  • Wiktoria Cebulak i Magdalena Burdzińska, Klasa 1Tż „Makaron w sosie śmietanowo – kurkowym oraz łezkami dyniowymi”
  • Karolina Leśny, Aleksandra Kędzior klasa 1Tż; „Tagliatelle z łososiem wędzonym i cukinią”
  • Emilia Sornat, Filip Niedźwiecki klasa 2ek: „Makaron z sosem serowym i jesiennymi kwiatami”
  • Amelia Szczepanek, Karolina Sroka klasa 1 Tt

Dziękujemy wszystkim, którzy podjęli wyzwanie. Zapraszamy do kolejnej edycji, a zwycięzcom GRATULUJEMY

Dzień Piżamy

9 X 2022

Dzień Piżamy – dlaczego? To standardowy strój chorych dzieci. Stał się nieodzowną częścią ich codzienności. Ten dzień miał uzmysłowić naszym uczniom, że to co dla nas kojarzy się ze spokojem, domem, odpoczynkiem, dla innych jest symbolem trudnych zmagań o zdrowie i życie! Dlatego też postanowiliśmy być solidarni z najmłodszymi onkopacjentami! Nasze aktywności były skupione na pomaganiu, zrozumieniu, wzajemnej życzliwości i empatii Tacy też staramy się być na co dzień My już wiemy, że pomaganie uskrzydla! I wiemy też, że najmniejszy dobry gest jest ważniejszy od złota!

„Zdrowo rosnę – Radawa 2022”

15 VI 2022

Praca naszych wolontariuszek na pikniku w Radawie „Zdrowo rosnę – Radawa 2022”. Nasza wspaniała młodzież zajęła się zarówno umilaniem czasu najmłodszym uczestnikom pikniku, jak i obsługą gości. Dziękujemy, jesteście wspaniali!

XX Powiatowy Przegląd Piosenki Promującej Zdrowie

13 V 2022

Promujemy zdrowie śpiewająco! Nasze dwie wspaniałe uczennice: Aleksandra Kolarz i Sylwia Hrynkiewicz z klasy 3 ek wzięły udział w XX Powiatowym Przeglądzie Piosenki Promującej Zdrowie. Przegląd odbył się pod honorowym patronatem pana Stanisława Kłopota – Starosty Jarosławskiego. Dziewczyny wystąpiły w pięknych, ekologicznych sukienkach z materiałów z recyklingu. Zaśpiewały piosenki do melodii znanych utworów Sanah „Ale jazz” i „Bryskiej Odbicie”. Dzielnie koleżankom kibicowała klasa 3 ek (niektórzy nawet wystąpili na scenie MOK). Dziewczyny dziękujemy Wam serdecznie! Szkoda, że kończycie w tym roku szkołę.

Światowy Dzień Zdrowia w ZSSChiO

7 IV 2022

7 kwietnia Światowy Dzień Zdrowia w ZSSChiO W ramach Światowego Dnia Zdrowia w naszej szkole, która nosi miano „Szkoły Promującej Zdrowie”, zorganizowano happening pod hasłem „Nasza planeta – nasze zdrowie”. Uczniowie i nauczyciele aktywnie spędzili ten dzień, angażując się w przygotowane atrakcje. Chętni mieli możliwość ćwiczeń z piłkarkami ręcznymi – zawodniczkami superligowego Eurobudu JKS Jarosław. Profesjonalna rozgrzewka, następnie część główna – tabata, czyli ćwiczenia ruchowe oraz ćwiczenia rozciągające zapewniły sporą dawkę niezbędnego ruchu. Pani Renata Majkut – Lotycz ze Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Jarosławiu w ramach profilaktyki uzależnień przeprowadziła slalom z alko i narkogoglami, który pokazał młodzieży, jaki wpływ na postrzeganie otaczającej nas rzeczywistości mają substancje psychoaktywne. Dawkę niezbędnej energii zapewniły zdrowe przekąski przygotowane w szkolnych pracowniach, wśród których znalazły się: marchewkowe ciasteczka, wiosenne proziaki, focaccia z oliwkami, napój pietruszkowo bananowo – limonowy i wiele innych. Najodważniejsi zmierzyli sobie BMI na specjalnej wadze, która pokazuje również procentową zawartość wody, tłuszczu i tkanki mięśniowej w organizmie. Wszystkim zaangażowanym dziękujemy.

Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy

31 I 2022

ZSSCHiO znów zagrał z WOŚP. W niedzielę po raz 30 zagrała Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy. Nasza szkoła tradycyjnie wspiera to wydarzenie. Wolontariusze wyszli w teren, a w szkolnej pracowni przygotowano wspaniały tort na jarosławski finał oraz serduszka do licytacji. Wolontariusze z ZSSCHiO stworzyli małe dzieła sztuki.

ZABURZENIA ODŻYWIANIA. ANOREKSJA.BULIMIA

12 I 2022

W dniu 11.01.2022r. odbyło się spotkanie profilaktyczne ze studentkami oraz ich opiekunem, panią mgr Anetą Mrozowicz z Państwowej Wyższej Szkoły Techniczno Ekonomicznej w Jarosławiu z Instytutu Ochrony Zdrowia. Tematem spotkania były: Zaburzenia odżywiania. Anoreksja. Bulimia. W wyżej wymienionych zajęciach udział wzięli uczniowie klasy II k oraz I c. Spotkanie skupiało się na bardzo istotnym temacie zaburzeń odżywiania. Problem ten dotyka coraz większe grono dorastających nastolatków. Jak podają statystyki są to głównie dziewczęta. Niemniej jednak wśród chorych występują również chłopcy, którzy stanowią 5-10% pacjentów. Najczęściej występujące zaburzenia odżywiania to anoreksja i bulimia. Znane są również inne, mniej specyficzne zaburzenia, o których mówi się nie tak często. Należą tu: ortoreksja, bigoreksja, pregoreksja, czy diabulimia. One również stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia, szczególnie, gdy nie podejmie się specjalistycznych działań w odpowiednim momencie. Podczas spotkania poruszono również zasady zdrowego odżywiania się wg piramidy żywieniowej oraz omówiono jakie zaburzenia mogą występować, gdy będziemy źle dobierać produkty do przygotowania posiłków. Zachęcano młodzież do aktywności ruchowej oraz zdrowego stylu życia, co bezpośrednio przyczynia się do dobrego samopoczucia zarówno psychicznego, jak i fizycznego. Spotkanie przygotowały: E. Maciejowska i M. Jakielaszek

Igraszki z makaronem

24 XI 2021

Dziękujemy wszystkim wielbicielom makaronu – uczestnikom tegorocznych „Igraszek z makaronem” za wspólny czas oraz zabawę.

W menu warsztatów znalazły się:

  • sałatka z pełnoziarnistych świderków z pieczoną papryką, suszonymi pomidorami oraz grillowanym kurczakiem,
  • ravioli z dynią oraz imbirem w szałwiowym masełku,
  • pietruszkowe tagliatelle z krewetkami,
  • strozzapreti z cukinią i serem pleśniowym,
  • a na deser tagliatelle na słodko ze śliwkami i jabłkami.

Było pysznie

„Jabłko zamiast papierosa”

19 XI 2021

Dzień rzucania palenia w szkole promującej zdrowie. W naszej szkole przeprowadzono akcję „Jabłko zamiast papierosa”. Uczniowie rozdawali jabłka podarowane przez o. Nataniela. Światowy Dzień Rzucania Palenia, obchodzony jest corocznie w trzeci czwartek listopada, w tym roku wypada to 18.11. Pomysłodawcą akcji był amerykański dziennikarz Lynn Smith, który w 1974 roku zaapelował do czytelników swojej gazety, aby przez jeden dzień nie palili papierosów. W Polsce Światowy Dzień Rzucania Palenia obchodzony jest od 1991 roku. Palenie tytoniu niesie ze sobą wiele negatywnych skutków wpływających na stan zdrowia człowieka, między innymi: choroby układu oddechowego, choroby układu, nowotwory (płuc, przełyku, jamy ustnej, krwi, nerek, górnych dróg oddechowych, pęcherza moczowego). Uzależnienie od nikotyny jest trudnym do opanowania nałogiem, jednak jego opanowanie prowadzi do poprawy ogólnego stanu zdrowia człowieka, jak i jego samopoczucia.

„Mój zdrowy posiłek do szkoły”

29 X 2021

Laureaci Międzyszkolnego konkursu „Mój zdrowy posiłek do szkoły” w ramach kampanii Kupuj świadomie PRODUKT POLSKI

  • I miejsce Jakub Gwóźdź Szkoła Podstawowa im. Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego w Chłopicach Wiktoria Hala ZSSChiO w Jarosławiu
  • II miejsce Patrycja Jędruch Szkoła Podstawowa im. Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego w Chłopicach Kamila Adamczuk ZSSChiO w Jarosławiu
  • III miejsce Kacper Duda Szkoła Podstawowa im. Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego w Chłopicach Dżesika Kłysz ZSSChiO w Jarosławiu.

Zwycięzcom konkursu serdecznie gratulujemy. Dziękujemy wszystkim uczniom za udział w konkursie, przygotowanie pięknych prac oraz zdrową rywalizację w II etapie. Nagrody w postaci sprzętu elektronicznego ufundował Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Rzeszowie.

„Mój zdrowy posiłek do szkoły”

22 X 2021

Serdecznie dziękujemy wszystkim 35 uczestnikom I etapu konkursu „Mój zdrowy posiłek do szkoły” organizowanego z Oddziałem Terenowym Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Rzeszowie w ramach kampanii Kupuj świadomie PRODUKT POLSKI za przygotowanie prac plastycznych. Do II etapu, który odbędzie się w dniu 28.10.2021r. komisja konkursowa zakwalifikowała następujących uczniów:

    Kategoria szkoła podstawowa
    • Patrycja Jędruch Szkoła Podstawowa im. Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego w Chłopicach
    • Bartosz Zając Szkoła Podstawowa im. Ignacego Łukasiewicza w Cieszacinie Wielkim
    • Sandra Batiuk Szkoła Podstawowa im. Ignacego Łukasiewicza w Cieszacinie Wielkim
    • Natalia Trojniak Szkoła Podstawowa nr 6 im. Piotra Skargi w Jarosławiu
    • Kacper Duda Szkoła Podstawowa im. bł. Ks. Jana Balickiego w Morawsku
    • Jakub Gwóźdź Szkoła Podstawowa im. Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego w Chłopicach
      Kategoria ZSSChiO
    • Wiktoria Hala
    • Kamila Adamczuk
    • Magdalena Michałowska
    • Mateusz Maziarek
    • Dominika Warzocha
    • Dżesika Kłysz

    Gratulujemy, do zobaczenia w II etapie.

    I Ogólnopolski Bieg w Piżamie

    27 IX 2021

    Nasz udział w I Ogólnopolskim Biegu w Piżamach Akcja charytatywna – pomoc dzieciom z chorobami nowotworowymi we współpracy z Fundacją „Gdy liczy się czas”

    „Bądź fit – aktywnie, zdrowo i kolorowo”

    11 V 2021

    Wyróżnienia w konkursie na plakat z hasłem dotyczącym zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia „Bądź fit – aktywnie, zdrowo i kolorowo” dla uczniów klas VI oraz klas VII szkół podstawowych:

    • Maja Betnar kl 7 Szkoła Podstawowa im. Króla Jana III Sobieskiego w Kańczudze
    • Konrad Bober kl 7b Szkoła Podstawowa nr 6 im. ks. Piotra Skargi w Jarosławiu
    • Julia Pęcak kl 7a Szkoła Podstawowa nr 7 im. Stanisława Staszica w Jarosławiu
    • Gabriela Statek kl 7 Szkoła Podstawowa im. Króla Jana III Sobieskiego w Kańczudze

    Wszystkim 46 uczestnikom serdecznie gratulujemy pomysłów! To nie mit – chcesz być zdrowy to bądź fit!

    SPOTKANIE ONLINE Z PSYCHOLOGIEM

    30 IV 2021

    28.04.2021r. odbyło się spotkanie z panią psycholog Magdaleną Hadryś – Urbanik pt. „Zdrowie psychiczne młodzieży w czasach odizolowania. Jak sobie radzić?” W prelekcji uczestniczyli uczniowie klas: II ek, II Tf, II hżp. W raporcie Ministerstwa Zdrowia o stanie zdrowia psychicznego dzieci i młodzieży niemal 40% uczniów stwierdziło gorsze samopoczucie związane ze zdalnym nauczaniem. Najtrudniejszy w tym roku był ograniczony kontakt ze znajomymi i obciążenie materiałem szkolnym. Zaproszona pani psycholog odniosła się do tych zagadnień. Omówiła problemy, jakie wiążą się z długotrwałym ograniczeniem więzi społecznych oraz udzieliła młodzieży cennych wskazówek, jak umiejętnie radzić sobie z negatywnymi emocjami, które w ostatnim czasie towarzyszą nam wszystkim. Zachęcała między innym do aktywności fizycznej, racjonalnego odżywiania się, do ograniczenia w miarę możliwości korzystania z urządzeń telekomunikacyjnych, dbania o rutynę dnia codziennego. Wspomniała także o niebagatelnej roli snu w życiu młodego człowieka. Zastosowanie się do powyższych wskazówek pozwoli nam zminimalizować stres, jaki odczuwamy w związku z pandemią i długotrwałym brakiem kontaktu z rówieśnikami.

    29 Finał WOŚP 2021 – Finał z głową

    22 I 2021

    Tegoroczna zbiórka funduszy będzie przeznaczona na zakup sprzętu dla laryngologii, otolaryngologii i diagnostyki głowy. Serdecznie zapraszamy społeczność naszej szkoły do włączenia się w akcję. W dniach 25-29 stycznia wolontariusze LCW będą widoczni na terenie szkoły – przygotuj zeta do puszki!

    29 Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy 2021

    29 I 2021

    Serdecznie dziękujemy Wszystkim, którzy włączyli się do szkolnej akcji 29 Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy 2021.

SZKOLNY ZESPÓŁ PROMOCJI ZDROWIA


Koordynator

Urszula Machaj


Dyrektor ZSSiB

Dorota Wierzbińska-Dubaj


Nauczyciele i pracownicy szkoły

PRZEDMIOTY ZAWODOWE

Wioletta Stoch

Małgorzata Hopko-Pajda

Małgorzata Jakielaszek

WYCHOWANIE FIZYCZNE

Monika Cholewa

Maciej Jastrzębski

ADMINISTRACJA

Katarzyna Bukowa

HIGIENISTKA SZKOLNA

Józefa Marczak

OBSŁUGA

Beata Grandak

Mariusz Kulas

Henryk Drągiewicz

SKLEPIK SZKOLNY

Danuta Warchoł


Uczniowie

TECHNIKUM TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI

Klaudia Bednarczyk

Milena Liszka

Weronika Paś

Kamil Sebastyanka

TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Adrian Kijanka

Amelia Bara


Rodzice

Elżbieta Liszka

Katarzyna Paś