Aktualności
Finał Szkolnej Ligii Piłki Siatkowej Nauczyciele vs 3eh
23. edycja Szkolnej Ligi Piłki Siatkowej przeszła do historii. 10 lutego w szkolnej sali gimnastycznej Zespołu Szkół Spożywczych i Biznesowych im. Marii Curie-Skłodowskiej po raz 23. rozegrany został szkolny turniej piłki siatkowej. Turniej, w którym już od blisko ćwierć wieku reprezentacje klas jarosławskiego „Spożywczaka” wylewają na parkiecie siódme poty, bawiąc się przy tym doskonale. Warto przy tym zaznaczyć, że walka o najwyższe stopnie podium (choć zacięta), zawsze odbywa się w duchu fair play. Czytaj
We wtorek i w środę w naszej szkole odbyły się zawody sportowe w ramach Powiatowej Licealiady w tenisie stołowym. W pierwszy dzień do rywalizacji przy stołach stanęły dziewczęta, które reprezentowały szkół z Jarosławia. Rywalizacja była bardzo zacięta a miejsca medalowe przypadły następującym szkołom:
🥇 miejsce 1 Liceum Ogólnokształcące im. Mikołaja Kopernika
🥈 miejsce Zespół Szkół Ekonomicznych i Ogólnokształcących
🥉 miejsce Publiczne Katolickie Liceum Ogólnokształcące
W zawodach brały również reprezentantki naszej szkoły, które w składzie Aleksandra Greń 5 Th oraz Barbara Jacek 4 Tżh zajęły 7 miejsce.
W środę natomiast rywalizowali chłopcy z szkół naszego powiatu. Pojedynki stały na wysokim poziomie, obfitowały w długie wymiany oraz nieoczekiwane zwroty akcji a podium zajęły następujące szkoły:
🥇 miejsce Zespół Szkół Spożywczych i Biznesowych w składzie Alan Zieliński 2 Th oraz Kacper Kocaj 3 Th
🥈 miejsce Zespół Szkół Ekonomicznych i Ogólnokształcących
🥉 miejsce Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących
Przypomnijmy,że dwie najlepsze szkoły w kategorii dziewcząt i chłopców uzyskały awans do zawodów rejonowych ❗️
Wszystkim uczestnikom gratulujemy oraz dziękujemy za udział w zawodach a szczególne podziękowania kierujemy do Pani Dyrektor Doroty Wierzbińskiej – Dubaj za możliwość zorganizowania zawodów, dla Pana Konrada Zielińskiego za sprawną organizację i przeprowadzenie zawodów oraz dla Pani wicedyrektor Urszuli Machaj, Pani Stanisławy Makarowskiej, Pani Agnieszki Siwoń i Pani Anny Nowak za przygotowanie pysznego poczęstunku dla wszystkich uczestników!
Serdecznie dziękujemy ekspertowi kulinarnemu Panu Dawidowi Domin z firmy RM Gastro Polska RM Gastro Sp. z o.o. za dzisiejsze spotkanie warsztatowe w pracowni zawodowej. Warto uczyć się od najlepszych, a praktyka czyni mistrza.
Doposażenie pracowni w nowoczesny sprzęt w postaci wielofunkcyjnego pieca konwekcyjno-parowego ułatwi oraz uatrakcyjni realizację kształcenia praktycznego naszej młodzieży.
Sporządzając dzisiejsze menu nauczyciele oraz uczniowie z klasy 2 technikum technologii żywnosci przygotowali potrawy pieczone, gotowane oraz smażone w nowoczesnym piecu.
Degustacja potraw zakończyła się pysznym deserem. Zostały podane pancakes z jabłkami i cynamonem usmażone w piecu. Pan Dawid przygotował też dymiącą niespodziankę i błyskawicznie z użyciem ciekłego azotu powstały lody o smaku truskawek, jabłek z cynamonem oraz wanilii. Było profesjonalnie, twórczo, inspirująco oraz przepysznie.
12 grudnia w ZSSiB odbył się doroczny Konkurs Kolęd i Pastorałek. Uczniowie zaprezentowali swoje umiejętności wokalne wprowadzając wszystkich w świąteczny nastrój. Jury postanowiło przyznać trzy pierwsze miejsca. Zwycięzcami konkursu zostali: Oliwia Cichocka i Jolanta Gółka z klasy 2 Tf, Weronika Homik z klasy 2 Th oraz Klaudia Bednarczyk z klasy 3 Tat.
Wręczenie nagród miało miejsce podczas apelu świątecznego, który odbył się 19 grudnia. Konkurs był wspaniałym wstępem do nadchodzących świąt Bożego Narodzenia i świetną okazją do zaprezentowania talentów muzycznych uczniów ZSSiB.


Lekcja patriotyzmu w ZSSiB
13 listopada 2024r. cała społeczność szkolna wzięła udział w uroczystej akademii z okazji 106 rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości.
Ta niecodzienna lekcja historii pod tytułem „Wolność” poświęcona była:
Pamięci tych, co zginęli walcząc o odzyskanie niepodległości w latach 1795 – 1918,
Pamięci tych, którzy w latach niewoli podtrzymywali naród na duchu, nieśli nadzieję i zagrzewali do walki o wolność ojczyzny
Pamięci tych, którzy tworzyli niepodległe państwo polskie w latach 1918 –1939
Pamięci tych, którzy oddali życie podczas II wojny światowej – w walkach na frontach całego świata, w więzieniach, w obozach pracy i zagłady, w gettach, w powstaniu warszawskim…
Pamięci tych, którzy oddali życie, walcząc z komunizmem
Pamięci świętego Jana Pawła II, papieża Polaka, który wspierał naród i dawał nadzieję w najtrudniejszych jego chwilach
Tym wszystkim Polakom, którzy w minionym stuleciu, podczas 123 lat zaborów i 44 lat sowieckiego zniewolenia ginęli w imię wolności i niezależności naszej Ojczyzny.
Biografie wybranych polskich bohaterów narodowych: żołnierzy, muzyków, duchownych, naukowców, polityków, słowa i melodie pieśni patriotycznych, wspólny śpiew Mazurka Dąbrowskiego, Roty, Pierwszej Brygady, Żeby Polska była Polską…, testament Witolda Pileckiego:
„Kochajcie ojczystą ziemię, Kochajcie swoją świętą wiarę i tradycję własnego Narodu. Wyrośnijcie na ludzi honoru, zawsze wierni uznanym przez siebie najwyższym wartościom, którym trzeba służyć całym swoim życiem”, skłoniły wszystkich zebranych do refleksji nad osobistym pojęciem patriotyzmu i wolności.
Do odpowiedzi na pytanie: A Ty? Czy jesteś dumny z tego, że jesteś Polakiem ?
Podczas uroczystości zostały również wręczone dyplomy i nagrody laureatom tegorocznego XIV szkolnego Konkursu Piosenki i Pieśni Niepodległościowej:
I miejsce Weronika Homik kl. 2Th i Klaudia Bednarczyk kl.3Tt
II miejsce Natalia Florek kl.3c
III miejsce Fabian Zarębiński i Filip Kamiński kl.2Th
oraz zwycięzcom konkursu na najciekawszą stylizację w barwach biało-czerwonych: klasie 3Ta i Nauczycielom ZSSiB
Podczas spotkania technolodzy żywności częstowali społeczność szkolną tradycyjnymi, upieczonymi w szkolnych pracowniach cukierniczych, biało-czerwonymi rogalikami.
Organizatorzy: Bernadetta Chrzan, Bożena Wojciechowska, Małgorzata Bratek bardzo dziękują uczniom zaangażowanym w przygotowanie uroczystości: Weronika Homik kl.2Th, Klaudia Bednarczyk 3Tt, Natalia Florek 3c, Kamila Dudek 3Ta, Faustyna Olejarz 2k, Martyna Kruk 2Tf, Amelia Moszkowicz 3Th, Emilia Strycharz 3Th,Julia Grzeszczak 3Th, Faustyna Wańkowicz 3Th, Gabriela Sieńko 3Th, Adrian Halejcio 5Tat, Joel Kunach 5Tat, Adrianna Mnich 4Tft, Zuzanna Motyka 2Tt, Paulina Wieliczko 2Th, Piotr Ożóbko 3Tż, Gracjan Marciniszyn 3Tż, Julia Sas 3Tż, klasa 2Th. Organizatorzy szczególne dziękują Panu Grzegorzowi Lewkowiczowi za oprawę techniczną i muzyczną oraz Pani Urszuli Machaj za przygotowanie wraz z młodzieżą „niepodległościowych rogalików”.
KONFERENCJA PREZENTUJĄCA EUROPEJSKI WYMIAR KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO ZSSiB
30 października w ZSSiB odbyła się konferencja upowszechniająca rezultaty projektu Nr 2023-1-PL01-KA121-VET-000127344. Projekt realizowany od 01.06.2023 r. w ramach akredytacji posiadanej w sektorze Kształcenie i szkolenia zawodowe współfinansowany jest przez Unię Europejską.
Podczas spotkania koordynatorzy podsumowali dotychczasowe działania projektowe, a uczestnicy przedstawili umiejętności zdobyte w Palermo na Sycylii, Paphos na Cyprze i Rimini we Włoszech podczas 4-tyg. praktyk (technikum), 2-tyg. staży (BSIS) oraz 2-tyg. staży job shadowing – obserwacji pracy (nauczyciele). W ciekawy sposób pokazali gościom przygotowane prezentacje, filmiki i scenkę z recepcji hotelowej. Ciepło wspominali praktyki, staże, poznane osoby, program kulturowy i czas wolny. Pokazali też jak za granicą propagowali proekologiczne zachowania. Podkreślali, że są dumni z tego, że mogli reprezentować Polskę podczas mobilności. Cieszymy się, że wrażeniami z mobilności mogli podzielić się z zaproszonymi gośćmi:
– przedstawicielami Starostwa Powiatowego w Jarosławiu w osobach: Andrzej Wyczawski etatowy członek Zarządu Powiatu Jarosławskiego, Anna Petynia p.o. Naczelnika Wydziału Edukacji i Spraw Społecznych, Agnieszka Mroczka Skarbnik Powiatu,
– dyrektorami szkół i placówek – ZSDGiO, ZSI, ZSBiO, SOSW
– rodzicami uczestników oraz kadrą i pracownikami ZSSiB.
W 2024 roku w mobilnościach wzięło udział:
– 8 uczniów technikum (technik technologii żywności, t.żywienia i usług gastronom., t.hotelarstwa)
– 2 nauczycielki przedmiotów zawodowych (branży fryzjerskiej i gastronomicznej).
Nabór zróżnicowanej grupy umożliwił udział uczniów z mniejszymi szansami co poskutkowało nie tylko rozwinięciem umiejętności zawodowych i językowych, ale w dużej mierze społecznych.
Żałujemy jedynie, że budżet projektu pozwolił na realizację jedynie 40% zaplanowanych we wniosku mobilności. Pomimo tego, że koordynatorzy wnioskowali o przedłużenie projektu i dodatkowe środki, przyznana minimalna kwota nie pozwoli na zwiększenie liczby mobilności, tak jak zakładano.
Spotkanie zakończyło się degustacją regionalnych potraw włoskich i cypryjskich przygotowanych przez uczestników projektu. Były to:
– Sycylijska sałatka z filetami pomarańczy / Insalata siciliana con filetti all’arancia
– Cypryjski ser halloumi z grillowanymi warzywami / Κυπριακό χαλούμι με ψητά λαχανικά
– Śródziemnomorskie bułeczki / Involtini mediterranei
– Włoskie tagliatelle z płatkami parmezanu / Tagliatelle con scaglie di parmigiano
– Włoska ziołowa focaccia / Focaccia alle erbe
– Sycylijskie arancini / Arancini siciliani
– Sycyliskie cannoli / Cannoli siciliani
– Lody pistacjowe w bułce maślanej / Brioche con gelato al pistacchio
Jesteśmy niezmiernie dumni z naszych uczniów.
Akademia z okazji Dnia Edukacji Narodowej
W dniu 11.10 w naszej szkole odbyła się uroczysta akademia z okazji Dnia Edukacji Narodowej. Przy tej okazji ślubowanie złożyli uczniowie klas pierwszych Technikum oraz Szkoły Branżowej. W uroczystości wzięli udział nauczyciele, pracownicy administracji i obsługi, uczniowie oraz przedstawiciele Rady Rodziców.
Życzenia nauczycielom złożyli kolejno: Pani Dyrektor ZSSiB Dorota Wierzbińska Dubaj, przedstawiciele rodziców oraz przewodnicząca Samorządu Szkolnego. Następnie członkowie Szkolnego Klubu Mediatorów wręczyli nagrody dla „najbardziej uśmiechniętych nauczycieli” w szkole, wyłonionych w drodze plebiscytu zorganizowanego wśród uczniów ZSSiB w Światowym Dniu Uśmiechu przypadającym w dniu 4 października.
Podczas uroczystości Dyrektor Szkoły Pani Dorota Wierzbińska- Dubaj wręczyła wyróżniającym się w pracy nauczycielom oraz pracownikom administracji i obsługi „Nagrody Dyrektora Szkoły”.
Na koniec obchodów Dnia Nauczyciela w ZSSiB odbyła się część artystyczna akademii przygotowana przez uczniów naszej szkoły pod kierunkiem nauczycieli języków obcych: Patrycji Lach, Iwony Krzeszowiec oraz Grzegorza Lewkowicza.
Uroczystość rozpoczęcia nowego roku szkolnego 2024/2025
Po mszy św., punktualnie o godzinie 9.00, cała społeczność ZSSiB spotkała się na szkolnym podwórku, aby wspólnie rozpocząć nowy rok szkolny. Wypoczęci po wakacjach, opaleni i z nowymi siłami do wytężonej pracy wysłuchaliśmy słów pani dyrektor Doroty Wierzbińskiej – Dubaj, która ciepło przywitała młodzież i pracowników szkoły. Szczególne gorąco zostali przywitani uczniowie klas pierwszych, których początkowe zagubienie szybko zastąpił uśmiech i poczucie, że wybrali właściwą szkołę średnią. Po spotkaniu z dyrekcją uczniowie udali się do sal na krótkie organizacyjne zajęcia z wychowawcami. Mamy nadzieję, że kolejny rok będzie w naszej szkole pasmem sukcesów, wspólnych działań i pogłębiania więzi nas łączących.
Uroczyste rozpoczęcie roku szkolnego 2024/2025
Godz. 8:00 Msza Św. w kościele O. Reformatów
Godz. 9:00 spotkanie wszystkich klas na podwórku szkolnym z dyrekcją szkoły i nauczycielami
Godz. 9:15 spotkanie uczniów klas pierwszych z wychowawcami w salach
Klasa 1Tżh sala nr 30
Klasa 1f sala nr 28
Klasa 1k sala 29w
Klasa 1c sala 26
Zapytanie ofertowe na wynajem pomieszczenia na prowadzenie sklepiku szkolnego w Zespole Szkół Spożywczych i Biznesowych
im. Marii Curie-Skłodowskiej w Jarosławiu
Załączniki:
Zestaw podręczników do przedmiotów ogólnokształcących
Zestaw podręczników do przedmiotów zawodowych
Powiatowe zakończenie roku szkolnego
Powiatowe zakończenie roku szkolnego to bardzo ważna uroczystość dla wszystkich szkół ponadpodstawowych powiatu jarosławskiego. W tym roku to wyjątkowa spotkanie odbyło się w naszej szkole. Wśród znakomitych gości znaleźli się między innymi: Anna Huk Wicemarszałek Województwa Podkarpackiego, Starosta Powiatu Jarosławskiego Kamil Dziukiewicz, Wicestarosta Krzysztof Cebulak, Wiceprzewodnicząca Rady Powiatu Magdalena Rożek, Przewodnicząca Komisji Oświaty Agnieszka Pieniążek, Etatowy Członek Zarządu Andrzej Wyczawski, Skarbnik Powiatu Agnieszka Mroczka, Naczelnik Wydziału Edukacji i Spraw Społecznych Marta Kurpiel, Naczelnik Wydziału Rozwoju i Promocji Monika Maj-Lichończak, Magdalena Lehnart reprezentująca Urząd Miasta Jarosławia, Ewelina Olejarz dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy, Wioletta Propola Komendant Ochotniczego Hufca Pracy, Tadeusz Słowik właściciel Restauracji „Klasyczna”, Piotr Cisek zastępca dyrektora ds. lecznictwa Specjalistycznego Psychiatrycznego Zespołu Opieki Zdrowotnej, Lidia Sobczyńska prezes Stowarzyszenia Sympatyków ZSSChiO, Dorota Grząba kierownik Biblioteki Pedagogicznej w Jarosławiu oraz dyrektorzy szkół.
Na początku zebrani usłyszeli wiele ciepłych słów od Starosty Jarosławskiego za wkład w rozwój edukacji naszego powiatu. Następnie wręczono najzdolniejszym uczniom świadectwa z wyróżnieniem. Pani dyrektor odczytała list gratulacyjny skierowany do rodziców najzdolniejszych uczniów klas branżowych, którzy dzisiaj zakończyli edukację w ZSSiB. Życzenia dla całej społeczności szkolnej przekazała również przewodnicząca Samorządu Uczniowskiego. Uroczystość zakończyła się krótkim programem artystycznym w wykonaniu uczniów naszej szkoły. Nadszedł więc czas na zasłużony wakacyjny wypoczynek. Do zobaczenia we wrześniu!