Podwójne podium naszych uczennic na prestiżowym konkursie w Krakowie ZSSiB liderem wśród szkół branży gastronomicznej w regionie!

W dniach 3-8 marca miał miejsce XXVI Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych, który w tym roku odbył się pod hasłem „Wiosenne przebudzenie”. W konkursie wzięło udział 38 szkół z Polski, Słowacji i Czech. Wśród 34 jurorów znaleźli się cenieni restauratorzy, cukiernicy i szefowie kuchni.

Uczennice ZSSiB sprostały pokładanym w nich oczekiwaniom. Amelia Bara i Kinga Brzyska zajęły 2️⃣ miejsce w kategorii kelner prezentując przepiękny stół zatytułowany „Wiosenne pola i łąki w wykwintnej odsłonie” oraz obsługę kelnerską o najwyższym standardzie, która została doceniona przez międzynarodowe jury.

Również w bardzo wymagającej kategorii kucharz nasza uczennica zajęła 2️⃣ miejsce. Faustyna Olejarz przygotowała „Wiosenną terrinę” – danie, które zachwyciło sposobem wykorzystania prostych składników, jakim jest mięso z indyka i rzodkiewki.

Do Jarosławia przywieźliśmy jeszcze dwa wyróżnienia. W kategorii cukiernik otrzymała je Oliwia Łakomy za „Wiosenną eksplozję smaku”, czyli biszkopt migdałowy z dodatkiem pokrzywy, przykryty musem z białej czekolady oraz serem gorgonzola, z ukrytą frużeliną z gruszki , oblany ganaszem. Natomiast w kategorii kelner wyróżnienie otrzymały Martyna Bogacz i Oliwia Drońska.

Dziewczynom serdecznie gratulujemy, życząc dalszych sukcesów i rozwoju kulinarnej kreatywności i talentu.

Dziękujemy nauczycielom przygotowującym uczennice do konkursu, paniom: W. Stoch, M.Jakielaszek, A. Nowak, M.Krypel, A. Pieklak oraz Hotel Jarosław i Restauracja ADM za pomoc w realizacji tego przedsięwzięcia.