TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI NOWOŚĆ!!! – produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń – klasa patronacka SOKOŁÓW S.A.

Przedmioty punktowane:
język polski, język angielski, matematyka, chemia albo biologia albo technika
Przedmiot rozszerzony: język angielski, chemia
Pierwszy język obcy: język angielski
Drugi język obcy: włoski albo niemiecki
Minimum punktowe: 60 pkt.

Jak wygląda zmechanizowana i zautomatyzowana produkcja żywności? Które produkty spożywcze wytwarza się w liniach produkcyjnych? Na czym polega planowanie oraz nadzorowanie przemysłowej produkcji żywności oraz obsługa nowoczesnych maszyn i urządzeń? Jakie zadania zawodowe wykonują technolog żywności oraz operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego?

Na te i podobne pytania znajdziesz odpowiedź w technikum technologii żywności. Technik technologii żywności z kwalifikacją produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń

To zawód, dzięki któremu nauczysz się planować i nadzorować produkcję, obsługiwać maszyny, urządzenia i linie produkcyjne, diagnozować usterki maszyn, reagować na zmiany parametrów technologicznych. Technolog żywności to zawód rodzący wiele wyzwań, dający perspektywy rozwoju oraz awansu.

Jako technik technologii żywności będziesz mógł podjąć pracę w zakładzie spożywczym o niewielkiej skali produkcji jak i w zmechanizowanych przedsiębiorstwach wyposażonych w linie produkcyjne. Możesz pracować jako specjalista d.s. oceny i analizy lub jakości produktów spożywczych.

Kształcąc się w tym zawodzie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:
  • przygotowywania surowców do produkcji wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
  • wytwarzania produktów i wyrobów gotowych z zastosowaniem maszyn i urządzeń
  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych
  • planowania oraz nadzorowania/monitorowania pracy maszyn i urządzeń wchodzących w skład linii produkcyjnych
  • magazynowania wyrobów gotowych z wykorzystaniem urządzeń magazynowych i środków transportu wewnętrznego
  • systemów bezpieczeństwa oraz jakości żywności
Nauka w tym zawodzie umożliwia:
  • zdobycie tytułu technika technologii żywności
  • uzyskanie świadectw potwierdzających kwalifikacje w zawodzie uznawanych w całej Unii Europejskiej
    • SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
    • SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
  • zdanie egzaminu maturalnego i kontynuowanie nauki na studiach
  • kontynuowanie nauki na studiach na kierunku: technologia żywności, bezpieczeństwo i produkcja żywności, żywienie człowieka, dietetyka, biotechnologia, analiza żywności, towaroznawstwo.
Atrakcyjne warunki kształcenia w tym zawodzie realizowane są w ramach:
  • zajęć praktycznych realizowanych w przemysłowych zakładach przemysłu spożywczego m. inn. SOKOŁÓW S.A. oaz w nowoczesnych pracowniach zawodowych (cukierniczo-piekarskiej, chemicznej, mikrobiologicznej),
  • zajęć zawodowych na uczelniach,
  • praktyk zawodowych w zakładach przemysłu spożywczego oraz realizowanych w ramach projektów Erasmus+,
  • innowacje: „Dietetyka”, “ Bezpieczeństwo żywności”, “Trendy w produkcji żywności”
  • wyjazdów na targi branżowe oraz wycieczki do zakładów przemysłu spożywczego,
  • konkursów szkolnych i międzyszkolnych oraz olimpiadach branżowych,
  • warsztatów ze specjalistami technologii żywności.
Zawód technologa żywności ma szerokie perspektywy oraz zatrudnienia jako
  • główny technolog
  • kierownik produkcji
  • specjalista/kierownik działu jakości
  • kierownik laboratorium
  • dietetyk
  • intendent/intendentka
  • referent ds. rozliczeń produkcji
  • prowadzić własną działalność gospodarczą

W ramach dodatkowych zajęć z Dietetyki poznasz czynniki warunkujące sposób żywienia i styl życia człowieka oraz zasady żywienia dietetycznego. Zajęcia z dietetykiem oraz wyjazdy i warsztaty ze specjalistami żywienia/dietetyki na uczelni pozwolą przygotować jadłospisy dla wybranych diet oraz poznać zakres/charakter pracy dietetyka. Samodzielnie przygotujesz wybraną dietę oraz zestawy posiłków. Udział w zajęciach pozwoli Ci dokonywać świadomych i zdrowych wyborów żywieniowych.