TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI NOWOŚĆ!!! – produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń – klasa patronacka SOKOŁÓW S.A.
Przedmioty punktowane:
język polski, język angielski, matematyka, chemia albo biologia albo technika
Przedmiot rozszerzony: język angielski, chemia
Pierwszy język obcy: język angielski
Drugi język obcy: włoski albo niemiecki
Minimum punktowe: 60 pkt.
Jak wygląda zmechanizowana i zautomatyzowana produkcja żywności? Które produkty spożywcze wytwarza się w liniach produkcyjnych? Na czym polega planowanie oraz nadzorowanie przemysłowej produkcji żywności oraz obsługa nowoczesnych maszyn i urządzeń? Jakie zadania zawodowe wykonują technolog żywności oraz operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego?
Na te i podobne pytania znajdziesz odpowiedź w technikum technologii żywności. Technik technologii żywności z kwalifikacją produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
To zawód, dzięki któremu nauczysz się planować i nadzorować produkcję, obsługiwać maszyny, urządzenia i linie produkcyjne, diagnozować usterki maszyn, reagować na zmiany parametrów technologicznych. Technolog żywności to zawód rodzący wiele wyzwań, dający perspektywy rozwoju oraz awansu.
Jako technik technologii żywności będziesz mógł podjąć pracę w zakładzie spożywczym o niewielkiej skali produkcji jak i w zmechanizowanych przedsiębiorstwach wyposażonych w linie produkcyjne. Możesz pracować jako specjalista d.s. oceny i analizy lub jakości produktów spożywczych.
Kształcąc się w tym zawodzie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:- przygotowywania surowców do produkcji wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
- wytwarzania produktów i wyrobów gotowych z zastosowaniem maszyn i urządzeń
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych
- planowania oraz nadzorowania/monitorowania pracy maszyn i urządzeń wchodzących w skład linii produkcyjnych
- magazynowania wyrobów gotowych z wykorzystaniem urządzeń magazynowych i środków transportu wewnętrznego
- systemów bezpieczeństwa oraz jakości żywności
- zdobycie tytułu technika technologii żywności
- uzyskanie świadectw potwierdzających kwalifikacje w zawodzie uznawanych w całej Unii Europejskiej
- SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
- SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
- zdanie egzaminu maturalnego i kontynuowanie nauki na studiach
- kontynuowanie nauki na studiach na kierunku: technologia żywności, bezpieczeństwo i produkcja żywności, żywienie człowieka, dietetyka, biotechnologia, analiza żywności, towaroznawstwo.
- zajęć praktycznych realizowanych w przemysłowych zakładach przemysłu spożywczego m. inn. SOKOŁÓW S.A. oaz w nowoczesnych pracowniach zawodowych (cukierniczo-piekarskiej, chemicznej, mikrobiologicznej),
- zajęć zawodowych na uczelniach,
- praktyk zawodowych w zakładach przemysłu spożywczego oraz realizowanych w ramach projektów Erasmus+,
- innowacje: „Dietetyka”, “ Bezpieczeństwo żywności”, “Trendy w produkcji żywności”
- wyjazdów na targi branżowe oraz wycieczki do zakładów przemysłu spożywczego,
- konkursów szkolnych i międzyszkolnych oraz olimpiadach branżowych,
- warsztatów ze specjalistami technologii żywności.
- główny technolog
- kierownik produkcji
- specjalista/kierownik działu jakości
- kierownik laboratorium
- dietetyk
- intendent/intendentka
- referent ds. rozliczeń produkcji
- prowadzić własną działalność gospodarczą
W ramach dodatkowych zajęć z Dietetyki poznasz czynniki warunkujące sposób żywienia i styl życia człowieka oraz zasady żywienia dietetycznego. Zajęcia z dietetykiem oraz wyjazdy i warsztaty ze specjalistami żywienia/dietetyki na uczelni pozwolą przygotować jadłospisy dla wybranych diet oraz poznać zakres/charakter pracy dietetyka. Samodzielnie przygotujesz wybraną dietę oraz zestawy posiłków. Udział w zajęciach pozwoli Ci dokonywać świadomych i zdrowych wyborów żywieniowych.