TECHNIK ŻYWIENIA
I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, biologia albo chemia albo plastyka Przedmiot rozszerzony: język angielski Pierwszy język obcy: język angielski Drugi język obcy: włoski albo niemiecki Minimum punktowe: 60 pkt.
Jeżeli interesujesz się nowoczesnymi trendami w żywieniu, cenisz „zdrową kuchnię”, lubisz pracować z ludźmi, jesteś kreatywny i chcesz rozwijać swoje umiejętności to nasze technikum żywienia i usług gastronomicznych jest kierunkiem dla Ciebie. Rozwijający się prężnie przemysł turystyczny oraz moda na zdrowy styl życia stwarzają duże możliwości rozwoju i zatrudnienia.
- sporządzania i ekspedycji potraw i napojów z wykorzystaniem nowoczesnych technik,
- układania i oceny jadłospisów,
- planowania i oceny żywienia,
- podstaw dietetyki,
- planowania i realizacji usług gastronomicznych,
- organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
- stosowania nowoczesnych metod zarządzania i finansowania działalności gospodarczej,
- obsługi specjalistycznych programów komputerowych wykorzystywanych w gastronomii.
- Technologia gastronomiczna
- Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
- Zasady żywienia
- Organizacja usług gastronomicznych
- Język angielski zawodowy
- Pracownia gastronomiczna
- Pracownia organizacji usług gastronomicznych
- Baristyka,
- Pracownia baristyczna
Kształcimy w nowoczesnych pracowniach i u najlepszych pracodawców w kraju i za granicą.
Nauka w tym zawodzie umożliwia:- uzyskanie świadectw potwierdzających kwalifikacje w zawodzie uznawanych w całej Unii Europejskiej
- HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań.
- HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
- zdobycie tytułu technika żywienia i usług gastronomicznych,
- zdanie egzaminu maturalnego i kontynuowanie nauki na studiach.
- w obiektach zbiorowego żywienia lub zakwaterowania (restauracje, hotele, pensjonaty bary i in.) w kraju i zagranicą,
- w zakładach przemysłowej produkcji potraw lub półproduktów,
- instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności
- w Fitness Club na stanowisku doradca w zakresie prawidłowego żywienia,
- w samodzielnie prowadzonej działalności w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich i agroturystycznych.
Absolwenci mogą również podjąć naukę na studiach wyższych na kierunkach: technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka i nauki konsumenckie, nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii, hotelarstwo i turystyka i in.
Możesz także rozwijać swoje zainteresowania i kreatywność oraz uzyskiwać dodatkowe kwalifikacje zawodowe korzystając z naszej bogatej oferty..
Mamy Ciebie następujące propozycje:- praktyki zawodowe realizowane w renomowanych hotelach i restauracjach (Hotel Arłamów, Bacówka Radawa, Grand Hotel Rzeszów),
- staże i praktyki zawodowe realizowane w ramach projektów unijnych (Grecja, Hiszpania, Włochy, Niemcy),
- wyjazdy na targi branżowe w kraju i za granicą,
- konkursy i warsztaty „pod okiem” mistrzów kulinarnych,
- pokazy szefów kuchni
- przygotowanie i organizacja bankietów.
- kelner
- barman
- dieta śródziemnomorska
- fitness i dieta
Znami możesz też rozwijać swoje kompetencje społeczne i personalne. Możesz także skorzystać z bogatej oferty sportowej.
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Przedmioty punktowane:
język polski, język angielski, matematyka, biologia albo chemia albo plastyka
Przedmiot rozszerzony: język angielski
Pierwszy język obcy: język angielski
Drugi język obcy: włoski albo niemiecki
Minimum punktowe: 60 pkt.
Jeżeli interesujesz się nowoczesnymi trendami w żywieniu, cenisz „zdrową kuchnię”, lubisz pracować z ludźmi, jesteś kreatywny i chcesz rozwijać swoje umiejętności to nasze technikum żywienia i usług gastronomicznych jest kierunkiem dla Ciebie. Rozwijający się prężnie przemysł turystyczny oraz moda na zdrowy styl życia stwarzają duże możliwości rozwoju i zatrudnienia.
Kształcąc się w tym zawodzie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:- sporządzania i ekspedycji potraw i napojów z wykorzystaniem nowoczesnych technik,
- układania i oceny jadłospisów,
- planowania i oceny żywienia,
- podstaw dietetyki,
- planowania i realizacji usług gastronomicznych,
- organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
- stosowania nowoczesnych metod zarządzania i finansowania działalności gospodarczej,
- obsługi specjalistycznych programów komputerowych wykorzystywanych w gastronomii.
- Technologia gastronomiczna
- Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
- Zasady żywienia
- Organizacja usług gastronomicznych
- Język angielski zawodowy
- Pracownia gastronomiczna
- Pracownia organizacji usług gastronomicznych
- Baristyka,
- Pracownia baristyczna
Kształcimy w nowoczesnych pracowniach i u najlepszych pracodawców w kraju i za granicą.
Nauka w tym zawodzie umożliwia:- uzyskanie świadectw potwierdzających kwalifikacje w zawodzie uznawanych w całej Unii Europejskiej
- HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań.
- HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
- zdobycie tytułu technika żywienia i usług gastronomicznych,
- zdanie egzaminu maturalnego i kontynuowanie nauki na studiach.
- w obiektach zbiorowego żywienia lub zakwaterowania (restauracje, hotele, pensjonaty bary i in.) w kraju i zagranicą,
- w zakładach przemysłowej produkcji potraw lub półproduktów,
- instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności
- w Fitness Club na stanowisku doradca w zakresie prawidłowego żywienia,
- w samodzielnie prowadzonej działalności w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich i agroturystycznych.
Absolwenci mogą również podjąć naukę na studiach wyższych na kierunkach: technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka i nauki konsumenckie, nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii, hotelarstwo i turystyka i in.
Możesz także rozwijać swoje zainteresowania i kreatywność oraz uzyskiwać dodatkowe kwalifikacje zawodowe korzystając z naszej bogatej oferty..
Mamy Ciebie następujące propozycje:- praktyki zawodowe realizowane w renomowanych hotelach i restauracjach (Hotel Arłamów, Bacówka Radawa, Grand Hotel Rzeszów),
- staże i praktyki zawodowe realizowane w ramach projektów unijnych (Grecja, Hiszpania, Włochy, Niemcy),
- wyjazdy na targi branżowe w kraju i za granicą,
- konkursy i warsztaty „pod okiem” mistrzów kulinarnych,
- pokazy szefów kuchni
- przygotowanie i organizacja bankietów.
- kelner
- barman
- dieta śródziemnomorska
- fitness i dieta
Znami możesz też rozwijać swoje kompetencje społeczne i personalne. Możesz także skorzystać z bogatej oferty sportowej.