TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
Przedmioty punktowane:
język polski, język angielski, matematyka, chemia albo biologia albo plastyka
Przedmiot rozszerzony: język angielski
Pierwszy język obcy: język angielski
Drugi język obcy: włoski albo niemiecki
Minimum punktowe: 60 pkt.
Co jeść, by przez całe swoje życie cieszyć się zdrowiem? Jak nowoczesne technologie wykorzystuje się w produkcji żywności? Jakimi metodami przetwarzać surowce roślinne i zwierzęce w produkty spożywcze o wysokiej wartości odżywczej oraz walorach dietetycznych? Czy żywność można wyprodukować w laboratorium ?
Na takie i inne pytania znajdziesz odpowiedź w naszym Technikum technologii żywności, to zawód, dzięki któremu dowiesz się ciekawych rzeczy na temat żywności i jej wytwarzania.
Jako technik technologii żywności będziesz mógł podjąć pracę w przedsiębiorstwie zajmującym się przetwórstwem, produkcją lub dystrybucją produktów spożywczych, laboratorium analizy i oceny żywności..
Kształcąc się w tym zawodzie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:- magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów spożywczych
- stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów spożywczych,
- opracowywania receptur oraz sporządzania półproduktów i wyrobów spożywczych
- nowoczesnych oraz tradycyjnych technik i technologii produkcji żywności
- organizowania i nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym
- prowadzenia badań laboratoryjnych surowców, półproduktów i gotowych wyrobów spożywczych.
- Technologie produkcji cukierniczej
- Technologia żywności
- Technika w cukiernictwie
- Analiza żywności
- Pracownia cukiernicza
- Laboratorium analizy żywności
- Pracownia organizacji produkcji wyrobów spożywczych;
- Język angielski zawodowy
- Praktyka zawodowa w kraju lub za granicą.
- zdobycie tytułu technika technologii żywności
- uzyskanie świadectw potwierdzających kwalifikacje w zawodzie uznawanych w całej Unii Europejskiej
- SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
- SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
- zdanie egzaminu maturalnego i kontynuowanie nauki na studiach
- kontynuowanie nauki na studiach na kierunku: technologia żywności, żywienie człowieka, dietetyka, biotechnologia, analiza żywności, towaroznawstwo, bezpieczeństwo i produkcja żywności.
- zajęć praktycznych realizowanych w nowoczesnych pracowniach zawodowych (cukierniczo-piekarskiej, chemicznej, mikrobiologicznej),
- zajęć zawodowych na uczelniach,
- praktyk zawodowych w zakładach przemysłu spożywczego oraz realizowanych w ramach projektów Erasmus+,
- innowacji „Dietetyka”,
- wyjazdów na targi branżowe oraz wycieczki do zakładów przemysłu spożywczego,
- konkursów szkolnych i międzyszkolnych oraz olimpiadach branżowych,
- warsztatów „pod okiem” mistrzów cukiernictwa i specjalistów technologii żywności.
- główny technolog
- kierownik produkcji
- specjalista/kierownik działu jakości
- kierownik laboratorium
- dietetyk
- intendent/intendentka
- referent ds. rozliczeń produkcji
- prowadzić własną działalność gospodarczą
W ramach dodatkowych zajęć z Dietetyki poznasz czynniki warunkujące sposób żywienia i styl życia człowieka oraz zasady żywienia dietetycznego. Zajęcia z dietetykiem oraz wyjazdy i warsztaty ze specjalistami żywienia/dietetyki na uczelni pozwolą przygotować jadłospisy dla wybranych diet oraz poznać zakres/charakter pracy dietetyka. Samodzielnie przygotujesz wybraną dietę oraz zestawy posiłków. Udział w zajęciach pozwoli Ci dokonywać świadomych i zdrowych wyborów żywieniowych.
Z nami możesz też rozwijać swoje kompetencje społeczne i personalne. Możesz także skorzystać z bogatej oferty sportowej.