Dzień Otwarty ZSSiB

21 marca nasza szkoła otworzyła swoje podwoje dla ósmoklasistów z miasta i powiatu. W roli przewodników świetnie sprawdzili się uczniowie ZSSiB, którzy oprowadzali gości wraz z opiekunami po budynku szkoły i pracowniach przedmiotowych. Do godziny 13 recepcja szkolna przyjęła ponad 300 osób.

W jednej z pracowni cukierniczych można było podpatrzeć panią profesor Annę Janusz z uczennicami podczas wyrobu gofrów, a w drugiej posłuchać, jak pani profesor Anna Nowak opowiada o kierunku Technik technologii żywności w czasie, gdy uczniowie przygotowywali pizzę.

W pracowni hotelarskiej goście mogli obejrzeć wyposażenie oraz obejrzeć film promujący kierunek Technik hotelarstwa i zadać pytania pani profesor Ewelinie Nowak- Majkut.

W znajdującej się niedaleko pracowni kelnerskiej połączonej z pracownią gastronomiczną ósmoklasiści mieli okazję zobaczyć uczniów kierunku kucharz przygotowujących – pod czujnym okiem pań profesor Marzeny Wojnar i Agnieszki Giec – catering na Powiatowe Dni Otwarte wszystkich szkół średnich w Jarosławiu.

W pracowni chemicznej każdy miał niecodzienną okazję, aby z pomocą uczniów i pod kierunkiem pań profesor Małgorzaty Blok i Kingi Gołąb oraz z wykorzystaniem nowoczesnego sprzętu oznaczyć ilość soli w chipsach.

Uczniowie kierunku technik analityk pod opieką pani profesor Małgorzaty Bratek prowadzili w pracowni mikrobiologicznej obserwację drobnoustrojów i kolonii bakterii pod mikroskopem.

Pracownia fryzjerska prowadziła pokaz strzyżeń męskich – tym razem na główkach fryzjerskich, a nad efektem końcowym czuwała pani profesor Barbara Grządziel – Rymarz.

Wiele działo się również w szkolnej sali gimnastycznej, gdzie na poszczególnych stanowiskach można było przeprowadzić analizę składu ciała, spróbować sił w rozwiazywaniu zagadek matematycznych lub gastronomicznych, przekonać się o przydatności zawodowego języka angielskiego, poruszać się przy muzyce do układów tanecznych lub spróbować wyrobów z poszczególnych pracowni oraz waty cukrowej i popcornu, które z pełnym zaangażowaniem przygotowywał i serwował ojciec Nataniel.