KUCHARZ
3 letnia BSIS (Branżowa Szkoła I Stopnia)Przedmioty punktowane w rekrutacji:
język polski, język angielski, matematyka, geografia
„THINK BIG TO SUCCEED”
Gotowanie to Twoja pasja? A może dopiero chciałbyś poznać arkana sztuki kulinarnej? Jeżeli tak, to zapraszamy do Branżowej Szkoły I Stopnia na kierunek Kucharz. To idealny zawód dla osób kreatywnych, pomysłowych, zainteresowanych pracą w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą.
- przygotowania i wykonania potraw;
- obsługi urządzeń gastronomicznych oraz innego sprzętu specjalistycznego;
- organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych;
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej;
- wykorzystania komputera w pracy.
Absolwenci mogą być zatrudnieni na stanowisku mistrz sztuki kulinarnej, szef kuchni, organizator imprez okolicznościowych i usług cateringowych, pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej
Nauka w tym zawodzie umożliwia- zdobycie tytułu kucharza oraz uzyskanie świadectwa potwierdzającego kwalifikację HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań, które jest uznawanego na terenie całej UE;
- Absolwent po uzyskaniu tytułu kucharz może podjąć naukę w Branżowej Szkole II stopnia lub podnieść swoje wykształcenie zawodowe na kursach.
- zajęć praktycznych realizowanych w nowoczesnych pracowniach zawodowych,
- staży zawodowych w ramach Projektów Unijnych Erasmus +,
- wyjazdów na targi branżowe,
- branżowych konkursów szkolnych i międzyszkolnych.
- w branżowej szkole I stopnia oprócz przedmiotów ogólnokształcących są przedmioty zawodowe teoretyczne i praktyczne,
- Praktyczna nauka zawodu jest realizowana w szkolnych pracowniach lub
u pracodawców - Zajęcia praktyczne są w klasie pierwszej 1 raz w tygodniu, w klasie drugiej i trzeciej 2 razy w tygodniu. W pozostałe dni realizowane są przedmioty teoretyczne.
- Język polski
- Język angielski
- Historia
- Wiedza o społeczeństwie
- Podstawy przedsiębiorczości
- Geografia
- Biologia
- Matematyka
- Informatyka
- Wychowanie fizyczne
- Edukacja dla bezpieczeństwa
- Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
- Technologia gastronomiczna
- Język angielski zawodowy
- Pracownia gastronomiczna/zajęcia praktyczne.
Z nami możesz też rozwijać swoje kompetencje społeczne i personalne. Możesz także skorzystać z bogatej oferty sportowej.
Jeśli mieszkasz daleko od Jarosławia czeka na Ciebie miejsce w bursie
http://www.zpowjaroslaw.pl .