CUKIERNIK
3 letnia BSIS (Branżowa Szkoła I Stopnia)Przedmioty punktowane w rekrutacji:
język polski, język angielski, matematyka, geografia
CUKIERNICTWO JEST SZTUKĄ, CUKIERNIKA OGRANICZA JEDYNIE WYOBRAŹNIA. Nic nie wychodzi Ci tak dobrze jak słodkości ? Chcesz połączyć pracę z przyjemnością ? Tak, tak dobrze trafiłeś …. Cieszymy się, że jesteś z nami!/Dołącz do nas! Udowodnimy, że da się połączyć obowiązki zawodowe z pasją ucząc się profesji cukiernik. To zawód dla osób, które nie boją się wyzwań. Nauczysz się łączyć surowce w taki sposób, aby powstały słodkie arcydzieła. U nas zdobędziesz wiedzę niezbędną do tworzenia nowych receptur i dekoracji. Profesja ta jest bardzo satysfakcjonująca, pozwala rozwinąć manualne i plastyczne zmysły artysty cukiernika.
Kształcąc się w tym zawodzie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:
- magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych
- stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych
- sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych
- wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych
- produkcji wyrobów cukierniczych dietetycznych, regionalnych oraz określonych grup klientów np. diabetyków, cukrzyków
- nowoczesnych trendów w cukiernictwie.
- przygotowanie do pracy w zawodzie zapewnia słodka kadra nauczycieli – z nami Ci się upiecze
- nauka zawodu realizowana w profesjonalnie wyposażonych pracowniach cukierniczych
- wyjazdy na targi branżowe oraz wycieczki do zakładów cukierniczych
- udział w szkolnych konkursach cukierniczych
- możliwość rywalizacji z najlepszymi adeptami sztuki cukierniczej np. Małopolski Konkurs Cukierniczy
- uzyskanie dyplomu cukiernika potwierdzającego kwalifikacje SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych,
- możliwość udziału w praktykach zawodowych realizowanych w ramach projektów Erasmus+
Organizacja nauki w zawodzie cukiernik: W branżowej szkole I stopnia oprócz przedmiotów ogólnokształcących są przedmioty zawodowe teoretyczne i praktyczne. Praktyczna nauka zawodu jest realizowana w szkolnych pracowniach, w klasie pierwszej 1 raz w tygodniu, w klasie drugiej i trzeciej 2 razy w tygodniu. W pozostałe dni realizowane są przedmioty teoretyczne.
Przedmioty ogólnokształcące:- Język polski
- Język angielsk
- Historia
- Wiedza o społeczeństwie
- Podstawy przedsiębiorczości
- Geografia
- Biologia
- Matematyka
- Informatyka
- Wychowanie fizyczne
- Edukacja dla bezpieczeństwa
- Technika w produkcji cukierniczej
- Technologie produkcji cukierniczej
- Język niemiecki zawodowy
- Pracownia cukiernicza
- cukiernie, ciastkarnie, lodziarnie, przemysłowe zakłady cukiernicze
- kawiarnie, restauracje, pensjonaty, domy weselne, hotele, firmy cateringowe,
- własna działalność.
Z nami możesz też rozwijać swoje kompetencje społeczne i personalne. Możesz także skorzystać z bogatej oferty sportowej.
Jeśli mieszkasz daleko od Jarosławia czeka na Ciebie miejsce w bursie
http://www.zpowjaroslaw.pl .