PRACOWNIK OBSŁUGI HOTELOWEJ
3 letnia BSIS (Branżowa Szkoła I Stopnia)Przedmioty punktowane w rekrutacji:
język polski, język angielski, matematyka, geografia
„THINK BIG TO SUCCEED”
Branża turystyczno – hotelarska jest branżą stale rozwijającą się, która wymaga odpowiednio wykształconej kadry pomocniczej. Praca w tym zawodzie pozwala rozwinąć szereg umiejętności praktycznych, przydatnych również w życiu codziennym.
Nauka w branżowej szkole I stopnia trwa 3 lata. Uczniowie rozwijają umiejętności praktyczne w szkolnych pracowniach jak również w obiektach hotelarsko – gastronomicznych, które mogą być potencjalnymi miejscami zatrudnienia. Najlepsi mają możliwość odbycia praktyk za granicą potwierdzonych dokumentem Europass Mobilność.
Absolwent może dalej kontynuować naukę w dwuletniej branżowej szkole II stopnia
i uzyskać tytuł technika hotelarstwa oraz zdać maturę. Zdobywając ten zawód będziesz mieć możliwość zatrudnienia w hotelach, motelach, pensjonatach, domach wycieczkowych, schroniskach młodzieżowych, obiektach gastronomicznych.
- organizować usługi dodatkowe w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie,
- przygotowywać i podawać śniadania,
- przygotowywać w zakresie podstawowym sale do obsługi konsumentów,
- przechowywać zastawę i bieliznę stołowa oraz sprzęt kuchenny,
- wykonywać określone prace w pralni hotelowej
- pielęgnować rośliny ozdobne i hotelowe tereny zieleni,
- dokonywać konserwacji i prostych napraw sprzętu i urządzeń rekreacyjnych,
- postępować zgodnie z zasadami kultury osobistej i etyki zawodu
- dbać o bezpieczeństwo gości i ich mienie,
- korzystać z różnych źródeł informacji,
- prowadzić działalność gospodarczą,
- utrzymywać czystości i porządek w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
- uzyskanie dyplomu potwierdzającego kwalifikację HGT.03. „Obsługa gości
w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie” - możliwość udziału w praktykach zawodowych realizowanych w ramach projektów Erasmus +
- Dodatkowe kwalifikacje w ramach kursów i szkoleń:
- “Obsługa kas fiskalnych, terminali płatniczych” – kurs na którym poznasz nowoczesne formy płatności, zasady rozliczania transakcji, wystawiania dokumentów potwierdzających zapłatę
- “Kelner” – przygotowuje do obsługi gości w zakładach gastronomicznych oraz przy obsłudze przyjęć okolicznościowych
- “Barista” parzy i podaje kawy oraz sporządza napoje kawowe (cocktaile na bazie kawy). Ma wiedzę o różnych gatunkach kaw, jej jakości, sposobach przygotowywania i podawania. Potrafi odpowiednio dobrać proporcje składników i zna różne metody parzenia. Na zajęciach nauczysz się przygotowywać kawy artystyczne (z dodatkami, wielowarstwowe, ozdobione obrazkami na piance z mleka), które mogą zachwycić swoim wyglądem. Osoby posiadające udokumentowane umiejętności w zakresie parzenia i podawania kawy są poszukiwane na rynku pracy
- w branżowej szkole I stopnia oprócz przedmiotów ogólnokształcących są przedmioty zawodowe teoretyczne i praktyczne,
- Praktyczna nauka zawodu jest realizowana w szkolnych pracowniach, w klasie pierwszej 1 raz w tygodniu, w klasie drugiej i trzeciej 2 razy w tygodniu,
- w pozostałe dni realizowane są przedmioty teoretyczne.
- Język polski
- Język angielski
- Historia
- Wiedza o społeczeństwie
- Podstawy przedsiębiorczości
- Geografia
- Biologia
- Matematyka
- Informatyka
- Wychowanie fizyczne
- Edukacja dla bezpieczeństwa
- Organizacja pracy w hotelarstwie
- Marketing usług hotelarskich
- Obsługa konsumenta
- Język angielski zawodowy
- Pracownia hotelarska
- Pracownia obsługi konsumenta
Z nami możesz też rozwijać swoje kompetencje społeczne i personalne. Możesz także skorzystać z bogatej oferty sportowej.