Szkoła Promująca Zdrowie
Zapraszamy do galerii wydarzeń na fb
RÓŻOWY PAŹDZIERNIK
24 X 2024
W dniu 23.10.2024 r. uczniowie naszej szkoły z klas: III technik żywienia oraz z II fryzjer uczestniczyli wraz z opiekunami w sympozjum naukowo – szkoleniowym „Różowy październik – miesiąc świadomości raka piersi” w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Jarosławiu. Wysłuchali ciekawych wykładów przeprowadzonych prze p. mgr Renatę Majkut – Lotycz z Inspekcji Sanitarnej, która przedstawiła dane statystyczne dotyczące zachorowań na choroby nowotworowe w Polsce i w krajach Unii Europejskiej oraz p. mgr Martę Zadorożny, która podzieliła się swoją historią walki z chorobą. Zachęcała młodzież do aktywnego sposobu życia i racjonalnego odżywiania się, a także do wykonywania badań profilaktycznych. W drugiej części sympozjum młodzież uczestniczyła w warsztatach samobadania piersi przeprowadzonych przez studentki pielęgniarstwa z Instytutu Ochrony Zdrowia Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Jarosławiu.
ŚWIATOWY DZIEŃ CHLEBA w ZSSiB
18 X 2024
🍞 spożycie pieczywa w Polsce od 30 lat ma tendencję spadkową
🥐 statystyczny Polak zjada niecałe 3 kg chleba miesięcznie
🥖 najwięcej pieczywa spożywają osoby w podeszłym wieku
🌮 asortyment pieczywa ciągle zaskakuje konsumentów
🥨 produkcja pieczywa przeniosła się częściowo do marketów (wypiek odroczony)
🍞 najbardziej wartościowe jest pieczywo na zakwasie z dodatkiem mąki pełnoziarnistej
🫓 warto sprawdzić etykietę – im mniej składników tym zdrowiej
Z okazji Światowego Dnia Chleba młodzież ZSSiB przygotowała chleb na zakwasie z rodzynkami oraz śródziemnomorskie bułeczki z oliwą, ziarnami, suszonymi pomidorami i oliwkami.
Zachęcamy do samodzielnego 👩🍳 wypieku pieczywa 😉.
Kuszący zapach + chrupiąca skórka + smak domowego chleba = satysfakcja sensoryczna 😋.
PAŹDIERNIK MIESIĄCEM WALKI Z RAKIEM PIERSI
18 X 2024
Na całym świecie październik uznawany jest za miesiąc walki z rakiem piersi. Jest to najczęściej diagnozowany nowotwór u kobiet. Jak w przypadku każdej zmiany nowotworowej kluczowym elementem w procesie leczenia jest czas wykrycia choroby. I tu z pomocą przychodzą badania profilaktyczne. Młode kobiety powinny prowadzić samobadanie piersi regularnie co miesiąc i chociaż zalecane są również kontrolne badania USG a po 45 tym roku życia mammografię, to samobadanie powinno stać się nawykiem, który może uratować życie. Październik jest miesiącem podnoszenia świadomości na temat raka piersi. Rak piersi jest najczęściej występującym nowotworem złośliwym wśród kobiet. Szacuje się, że co roku raka piersi rozpoznaje się u blisko 1,7 miliona kobiet , a ponad 500 tysięcy umiera z tego powodu. Zmiana stylu życia na bardziej aktywny, włączenie do diety tłuszczów nienasyconych zawartych min. w oleju lnianym, oliwie z oliwek, awokado, rybach morskich będzie dobrym pierwszym krokiem w zwiększeniu dbałości o nasze zdrowie. Badania profilaktyczne, które będziemy wykonywać regularnie, na pewno przyczynią się do wzrostu naszego bezpieczeństwa zdrowotnego.
Dzień Otwarty Total Active
20 IX 2024
Wrzesień upływa nam pod hasłem działań promujących zdrowy styl życia. W związku z tym klasa 2 technik żywienia wspólnie z panią W. Mazurek – Lecyk w ramach zajęć dodatkowych fitness i dietetyka wzięła udział w Dniu Otwartym Total Active, w ramach którego podjęli wyzwanie BURPRESSOWA BITWA. Wtajemniczeni wiedzą, że jest to wyjątkowo trudne ćwiczenie, ale daliśmy radę!
Jarosławski Dzień Profilaktyki.
18 IX 2024
Zdrowy styl życia i zdrowe odżywianie to tematy nam szczególnie bliskie. Nie bez przyczyny od wielu lat jesteśmy JEDYNĄ szkołą w powiecie z krajowym certyfikatem Szkoły Promującej Zdrowie. Z tej przyczyny nie mogło nas zabraknąć na Jarosławskim Dniu Profilaktyki, który odbył się 18 września na jarosławskim rynku. Cukiernicy, kucharze, żywieniowcy i hotelarze promowali zdrowy styl życia, częstując licznych odwiedzających lemoniadą, owocową sałatką i pysznymi drożdżówkami.
35-lecia Koła Terenowego Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków.
20 VI 2024
Jako Szkoła Promująca Zdrowie od lat współpracujemy z instytucjami i podmiotami, które propagują zdrowy styl życia i profilaktykę zdrowotną. W związku z tym, 20 czerwca gościliśmy znamienitych gości z okazji zorganizowanego w naszej szkole 35-lecia Koła Terenowego Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków w Jarosławiu. Uroczystość swoją obecnością zaszczycili: Wojewoda Podkarpacki pani Teresa Kubas-Hul, pan Andrzej Wyczawski Etatowy Członek Zarządu Rady Powiatu Jarosławskiego, pani Ewa Leniar dyrektor SP Nr 11 w Jarosławiu, pan Tadeusz Słowik właściciel Restauracji „Klasyczna” w Jarosławiu. Poczęstunek i obsługę kelnerską godne takiej imprezy przygotowali nasi uczniowie we współpracy z Restauracją „Klasyczna” w Jarosławiu. Jak zawsze niezawodne okazały się klasy: 3 i 1 technik żywienia, 3 technik hotelarz, 1 kucharz oraz 2 cukiernik, które pod opieką pań: Wioletty Stoch i Marty Pels, pokazały swoje wysokie umiejętności zawodowe.
Piknik Sieci Szkół Promujących Zdrowie w Radawie
18 VI 2024
Piknik Sieci Szkół Promujących Zdrowie w Radawie za nami! Wielkie wyzwanie logistyczne – ponad 900! wydanych obiadów. I jak zawsze daliśmy radę! Wielkie podziękowania dla klas: 1 kucharz, 3 i 1 technik żywienia, 2 technik technologii żywności i 2 cukiernik. Dziękujemy!
„UZALEŻNIENIA – to nie nasze klimaty”
8 VI 2024
W dniach 21-22 maja 2024 w miejscowości Gorajec odbyły się warsztaty pn. „UZALEŻNIENIA – to nie nasze klimaty” rozpoczynające pracę nad kampanią dot. profilaktyki uzależnień. Zachęcamy do obejrzenia migawek z tego wydarzenia i śledzenia dalszych postów związanych z tym jakże ważnym w dzisiejszych czasach tematem.
Dziękujemy partnerom oraz uczestnikom wydarzenia!
Szkoły, które biorą udział w projekcie:
🍓Zespół Szkół Zawodowych w Przeworsku
🍉Centrum Kształcenia Rolniczego w Oleszycach
🍒Zespół Szkół Spożywczych i Biznesowych w Jarosławiu.
🍌Zespół Szkół Innowacyjnych w Jarosławiu
🥦Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. S. Banacha w Jarosławiu
🥬Zespół Szkół Budowlanych i Ogólnokształcących w Jarosławiu
🫑Zespół Placówek Oświatowo-Wychowawczych w Jarosławiu
Światowy Dzień bez Tytoniu
29 V 2024
31 maja obchodzimy Światowy Dzień bez Tytoniu, który w tym roku odbywa się pod hasłem „Młodzież wkracza i zabiera głos. To wydarzenie, które zostało zainicjowane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) w 1987 roku, ma na celu podkreślenie szkodliwości palenia tytoniu i promowanie zdrowego stylu życia. W tym roku kampania koncentruje się na aktywnym udziale młodzieży w walce przeciwko przemysłowi tytoniowemu. Młodzi ludzie na całym świecie apelują do rządów o wprowadzenie polityk, które ochronią dzieci i młodzież przed manipulacjami ze strony firm tytoniowych. Dotyczy to szczególnie przeciwdziałania agresywnym działaniom marketingowym prowadzonym na platformach społecznościowych i streamingowych, które celują w młodsze pokolenia. Głównym celem tych działań jest zwiększenie świadomości na temat zagrożeń związanych z paleniem oraz wspieranie inicjatyw mających na celu ograniczenie dostępności wyrobów tytoniowych i edukację społeczeństwa o ich negatywnym wpływie na zdrowie. Kampania zachęca młodzież do aktywnego zaangażowania w działania na rzecz zdrowia publicznego oraz do stania się liderami zmian w swoich społecznościach, pokazując, że ich głos ma znaczenie w walce z uzależnieniem od tytoniu.
Nakręć kilometry razem z Nami
18 IV 2024
Zachęcamy do udziału w akcji
„Nakręć kilometry razem z Nami. Przyjaźnie dla autyzmu”.
Jest ona organizowana w ramach kampanii społecznej „Włącz się w różnorodność”
Akcja polega na kręceniu kilometrów w każdym miejscu na świecie w weekend 19-21 kwietnia 2024 r.
Można biegać, jeździć rowerem lub na rolkach, spacerować, pływać, tańczyć po prostu podejmować wszelką aktywność fizyczną, która nakręci kilometry na dowolnej aplikacji.
Screeny z każdej aktywności proszę przesyłać na messenger do nauczyciela wychowania fizycznego Macieja Jastrzębskiego z podpisem: aktywność z PIĄTKU,aktywność z SOBOTY, aktywność z NIEDZIELI.
Jeżeli uda się wspólnie nakręcić 100 000 km Fundacja Anwil przekaże 50 tyś. zł na zakup kabiny wyciszającej dla dzieci z autyzmem, uczniów Zespołu Szkół nr 3 we Włocławku.
DO DZIEŁA, WSPÓLNIE DAMY RADĘ !!!
Koło Honorowych Dawców Krwi „Kropelka”
17 IV 2024
16 kwietnia dziewięciu uczniów naszej szkoły wraz z opiekunką szkolnego Koła Honorowych Dawców Krwi „Kropelka”– Agnieszką Hrycewicz udało się do Terenowego Oddziału RCKiK w Przemyślu, by oddać krew. Należą im się wielkie brawa, gdyż zrobili to po raz pierwszy i wykazali się dużą odwagą. Dodatkową atrakcją było też zwiedzanie budynku Komendy Miejskiej Państwowej Straży Pożarnej w Przemyślu, które zorganizował wiceprezes Zarządu Oddziału Rejonowego PCK w Jarosławiu Zdzisław Wójcik. Młodzież wzięła udział w krótkim spotkaniu informacyjnym, w trakcie którego mogła obejrzeć zdjęcia z różnych strażackich akcji. Fotografie wykonane zostały przez prezesa „Płomyka” gdy był rzecznikiem prasowym Komendanta przemyskich strażaków. Podczas prelekcji prezes podkreślił znaczenie krwi, jako leku ratującego życie i zdrowie np. ofiar wypadków komunikacyjnych. Sporo prezentowanych zdjęć dotyczyło właśnie podobnych zdarzeń. O pracy i ciekawostkach związanych z tą ciekawą i niezwykle odpowiedzialną pracą opowiadał strażak p. Mateusz Padowski, pełniący służbę w Jednostce Ratowniczo-Gaśniczej .
Dzień Aktywności w ZSSiB !
17 IV 2024
Nasza szkoła jest certyfikowaną Szkołą Promującą Zdrowie. W związku z tym podejmujemy szereg działań mających na celu promowanie aktywności fizycznej i zdrowego odżywiania. Jedną z takich inicjatyw jest coroczny Dzień Aktywności organizowany przez nas w kwietniu w ramach obchodów Światowego Dnia Zdrowia. W tym roku wśród zaproszonych gości znalazła się pani Renata Majkut-Lotycz z jarosławskiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, która za pomocą narko i alkogogli pokazywała młodym ludziom negatywne skutki nadużywania substancji psychoaktywnych. Wspólne ćwiczenia poprowadziła pani Joanna Motowidło – trenerka personalna. Gry, zabawy i konkursy ruchowe zapewnił pan Patryk Szewc – piłkarz, trener i właściciel studia Football & Fitness Gym. Odbył się również konkurs na najlepszą stylizację sportową, którą bezapelacyjnie wygrali chłopcy z 1 #technikżywienia. Uzupełnienie kalorii i mikroelementów straconych podczas ćwiczeń zapewniły panie W. Stoch i M. Hopko – Pajda z klasą 3 kelner, podając zdrowe koktajle i przekąski. Wszystkim zaangażowanym serdecznie dziękujemy! Na koniec warto wspomnieć, że wspólnie z nami aktywny czas spędzili uczniowie zaprzyjaźnionej SP Nr 11 z Oddziałami Integracyjnymi . WSPÓLNIE PROMUJEMY ZDROWIE!
Szkolenie – dzień aktywności fizycznej
12 IV 2024
Wśród statutowych działań Szkoły Promującej Zdrowie znajdują się również szkolenia kadry. Tym razem przedstawicielem ZSSiB była pani A. Nowak, która wyjechała do Krynicy na szkolenie dla dyrektorów i koordynatorów Rejonu Jarosławskiego Podkarpackiej Sieci Przedszkoli i Szkół Promujących Zdrowie. Priorytetem szkolenia jest podnoszenie jakości wsparcia dla dzieci, uczniów i rodzin udzielanego w systemie oświaty poprzez rozwijanie współpracy wewnątrz i międzyszkolnych, a także z podmiotami działającymi w innych sektorach. Celem natomiast jest zapoznanie z aktualnymi przepisami prawa dotyczącego małoletnich – wskazanie zagrożeń związanych z cyberprzemocą i zapoznanie uczestników ze skutkami przemocy wobec dziecka. W pierwszym dzień mogliśmy pozwiedzać Krynicę oraz posłuchać wykładu pana Tomasza Wojtasika oraz pani Renaty Majkut-Lotycz. Drugi dzień szkolenia – dzień aktywności fizycznej: zwiedzanie wieży widokowej w Krynicy Zdrój, tężni solnej, ogrodów sensorycznych w Muszynie. W tak pięknym otoczeniu przyrody mogliśmy wymieniać się własnymi doświadczeniami oraz spostrzeżeniami w pracy z dziećmi i młodzieżą. Dzień wzbogacił nas w kolejną wiedzę, która pomoże w podejmowaniu kolejnych działań aby jeszcze lepiej wspierać naszych uczniów w trudnych sytuacjach oraz zachęcać do zdrowego stylu życia
„Zdrowe słodycze. Słodka szkoła bez cukru”
10 IV 2024
W dniu dzisiejszym odwiedziła nas młodzież z klasy VII SP nr 11 w Jarosławiu. Uczniowie wzięli udział w warsztatach „Zdrowe słodycze. Słodka szkoła bez cukru” i przygotowali pyszne słodycze bez tego składnika. Warsztaty poprowadziła p. Wioletta Stoch z klasą 1
XXII Powiatowy Przegląd Piosenki Promującej Zdrowie
9 IV 2024
Dziś w Jarosławskim Ośrodku Kultury i Sztuki odbył się XXII Powiatowy Przegląd Piosenki Promującej Zdrowie, w którym naszą szkołę reprezentowała Weronika Homik z klasy 1 th.
Światowy Dzień Zdrowia
7 IV 2024
Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Zdrowia. Jako Szkoła Promująca Zdrowie zaplanowaliśmy szereg imprez, o których będziemy Was na bieżąco informować.
Zostań honorowym dawcą krwi!
12 III 2024
Wszystkich pełnoletnich uczniów chcących wstąpić w szeregi krwiodawców zapraszamy do biblioteki szkolnej w celu wypełnienia odpowiedniej deklaracji.
Prelekcja na temat krwiodawstwa i przeszczepu narządów
7 III 2024
Dziś w naszej szkole odbyła się prelekcja na temat krwiodawstwa i przeszczepu narządów. Z młodzieżą rozmawiali: prezes i wiceprezes Zarządu Oddziału Rejonowego Polskiego Czerwonego Krzyża w Jarosławiu – Jan Potoniec oraz Zdzisław Wójcik. Przybliżyli oni najważniejsze zasady obowiązujące honorowych dawców krwi. Nie zabrakło pytań i ciekawych konkursów. Mamy nadzieję, że przyczyni się to do „reaktywacji” szkolnego klubu krwiodawców „Kropelka”. Już niedługo przekażemy informacje, jak można do niego dołączyć.
Warsztaty dla uczniów klasy VI Szkoły Podstawowej
21 II 2024
Poniedziałkowe warsztaty dla uczniów klasy VI Szkoły Podstawowej w Radymnie. W organizację i obsługę młodszych kolegów zaangażowali się uczniowie klas drugich:
-
- – kelnerzy zaprezentowali rodzaje nakryć
- – żywieniowcy przygotowali odżywczy koktajl
- – cukiernicy przygotowali ciasto i wspólnie z młodszymi kolegami uformowali i upiekli pizzę
Drugie śniadanie w ZSSiB
20 II 2024
Dzisiaj w naszej szkole na drugie śniadanie zaproponowaliśmy wariacje na temat kuchni tureckiej – pyszne pieczone pierożki gyros podawane z sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Jak zawsze było pysznie i sprawnie, gdyż za smak odpowiadała klasa 3 technik żywienia a za dystrybucję 3 kelner
Finał WOŚP
28 I 2024
Z Wielką Orkiestrą Świątecznej Pomocy gramy od wielu lat. Tradycją szkoły i miasta stało się przygotowywanie wielkiego tortu, który uroczyście krojony jest podczas finału WOŚP na jarosławskim Rynku. Przygotowujemy także unikatowe piernikowe serca, które wystawione na licytację, zasilają konto Fundacji. Nasi wolontariusze są również obecni z puszkami nie tylko w Jarosławiu ale również w swoich mniejszych miejscowościach, docierając do wszystkich, którzy chcą podzielić się dobrem i wspomóc WOŚP. Z tego miejsca im wszystkim należą się słowa podziękowania. Tort i piernikowe serca przygotowali: Adrian Kijanka, Emilia Budzowska i Gamracy Patrycja z klasy 3 #technikżywienia, Faustyna Olejarz z klasy 1 #kucharz, Milena Liszka, Amelia Szczepanek, Justyna Kocur, Ania Smok, Weronika Paś, Karolina Sroka, Wiktoria Gierczak, Wioletta Żuk, Kasia Siek z klasy 2 #techniktechnologiiżywności. Pomagała również klasa 1 kucharz z wyróżniającym się Damianem Kudrańskim. Datki do puszki natomiast zbierała nasza niezawodna Nikola Cypryło z klasy 2 #technikusługfryzjerskich. Podziękowania kierujemy również do najczęściej pozostających w cieniu nauczycieli: p. Wioletty Stoch, p. Anny Nowak i p. Urszuli Machaj. DZIĘKUJEMY! Pamiętajcie DOBRO WRACA!
Światowy dzień pizzy
17 I 2024
Klasa 2 technologii żywienia zaprasza o 11:30 obok sklepiku
Drugie śniadanie w Szkole Promujące zdrowie
16 I 2024
Uczniowie ZSSiB przygotowali na drugie śniadanie pyszne naleśniki
Olimpiadzie Zdrowia PCK
12 I 2024
Wiktoria Wasiuta z klasy 2 #technikanalityk po emocjonującej dogrywce zajęła drugie miejsce w Olimpiadzie Zdrowia PCK. Zabrakło jednego punktu do zwycięstwa. Gratulujemy i życzymy powodzenia w następnych zmaganiach.
Doświadczenie zawodowe
18 XII 2024
Kolejne doświadczenie zawodowe naszych uczniów. W roli głównej antrykot i biała czekolada oraz główni wykonawcy Milena Liszka i Piotr Ożóbko uczniowie 2 klasy technikum. XVII Europejski konkurs kulinarny odbył się w ramach Ekologicznych targów żywności Ekogala 2023 w Rzeszowie. Uczniowie wykonali po 8 porcji zadania zasadniczego i deseru . Udział w tak prestiżowym wydarzeniu rozwinął umiejętności zawodowe, zachęcił do poszukiwania pomysłów i inspiracji kulinarnych. Nasze propozycje dań to prawdziwa kuchnia fusion, był ser gongonzola, topinambur, gojia, dereń i inne regionalne surowce. Dziękujemy bardzo za wzorową pracę uczniów i wierzymy w przeobrażenie wybranego zawodu w życiową pasję. Koordynatorki: W. Mazurek-Lecyk i A. Nowak
Piernikowe warsztaty
18 XII 2023
Coraz bliżej święta, nie może więc zabraknąć zapachu piernika. Uczniowie klas trzecich ze Szkoły Podstawowej w Muninie oraz Szkoły Podstawowej Nr 4 w Jarosławiu uczestniczyli w tegorocznych piernikowych warsztatach zorganizowanych przez młodzież z klas pierwszej oraz drugiej technikum technologii żywności. I jak na szkołę promującą zdrowie nie zabrakło drugiego śniadania. Było aromatycznie, wesoło, pysznie, były rozmowy, zagadki oraz dekorowanie świątecznych ciasteczek. Dziękujemy za wspólne spotkania, życzymy wszystkim piernikowych świąt.
ZSSiB w elicie Szkół i Przedszkoli Promujących Zdrowie.
15 XII 2023
ZSSiB w elicie Szkół i Przedszkoli Promujących Zdrowie. 15 grudnia w Warszawie otrzymaliśmy po raz drugi Krajowy Certyfikat Szkoły Promującej Zdrowie. Wyróżnienie jest dowodem uznania systematycznych i nieszablonowych działań podejmowanych w szkole oraz środowisku lokalnym. Przewodnicząca Kapituły Krajowego Certyfikatu prof. Barbara Woynarowska, która od 32 lat otacza opieką merytoryczną sieć szkół promujących zdrowie, przekazała gratulacje i słowa uznania całej społeczności ZSSiB. Dziękujemy Nauczycielom, Rodzicom oraz Młodzieży za podejmowane działania oraz atmosferę sprzyjającą ich realizacji – Dyrekcja ZSSiB.
Światowy Dzień AIDS
1 XII 2023
Z inicjatywy Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzień 1 grudnia jest od 1988 roku uroczyście obchodzony jako Światowy Dzień AIDS. Jest to jedna z najważniejszych kampanii na rzecz zdrowia publicznego, której celem jest zwrócenie uwagi na problem zakażeń HIV/AIDS oraz solidaryzowanie się z ludźmi dotkniętymi chorobą. Z tej okazji na świecie organizowane są akcje mające na celu uwrażliwienie na niniejszy problem, m.in. konferencje, happeningi, wydarzenia kulturalne, podczas których poruszane są zagadnienia profilaktyki i pomocy chorym. W naszej szkole została przygotowana gazetka edukacyjna, poświęcona wyżej wymienionej tematyce, a w gabinecie specjalistów dostępne są materiały poruszające zagadnienie dotyczące AIDS.
Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu
16 11 2023
16 listopada 2023 – Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu Jak każdego roku trzeci czwartek listopada to Światowy Dzień Rzucania Palenia. Dzień ten, ma już ponad 30-letnią tradycję. Pomysł zrodził się w USA w Californii, gdzie w 1974 roku zachęcono ponad milion palaczy do odstawienia papierosów na jeden dzień. Inicjatywa ta ma zachęcić do całkowitego porzucenia nałogu. Idea obchodzonego w Polsce i na świecie „Światowego Dnia Rzucania Palenia Tytoniu” ma zachęcić do całkowitego porzucenia nałogu. Jej celem jest zwrócenie uwagi całego społeczeństwa globalnie i lokalnie na skutki palenia tytoniu: społeczne, ekonomiczne, a przede wszystkim na skutki zdrowotne, które spowodowane są paleniem papierosów oraz e-papierosów. Równie ważny jest fakt, że osoby niepalące (w tym dzieci) mają prawo do przebywania w przestrzeni publicznej wolnej od dymu tytoniowego, bez narażania na tzw. „bierne” palenie. Organizm zaczyna się regenerować już od chwili rzucenia palenia. Korzyści są natychmiastowe i długoterminowe:
-
-
- po 24 godzinach – zmniejsza się ryzyko ostrego zawału serca
- po 20 minutach – spada tętno
- w ciągu 12 godzin – wraca do normy poziom tlenku węgla we krwi
- w ciągu 2 – 12 tygodni – poprawia się krążenie i czynność płuc
- do 3 miesięcy – poprawia się kondycja fizyczna
- w ciągu 1 – 9 miesięcy – ustępują kaszel i duszność
- po roku – o połowę zmniejsza się ryzyko zachorowania na chorobę niedokrwienną serca
- po 5 latach – zmniejsza się ryzyko wystąpienia udaru mózgu oraz zachorowania na raka jamy ustnej, przełyku i krtani oraz płuc
- w ciągu 10 lat – śmiertelność z powodu raka płuc jest o około połowę mniejsza niż wśród palaczy
- w ciągu 5 – 15 lat – ryzyko udaru zmniejsza się do poziomu porównywalnego do osób niepalących
- po 15 latach – ryzyko zachorowania na raka płuca jest podobne jak u osoby nigdy niepalącej
- w ciągu 15 lat – ryzyko wystąpienia chorób serca jest takie jak u niepalących
-
W związku z powyższym w naszej szkole odbyła się także prelekcja dla uczniów przeprowadzona przez panią mgr Renatę Majkut – Lotycz z Inspekcji Sanitarnej.
Konferencja pt. „NIE DAMY SIĘ NABRAĆ NA E-PAPIEROSY, ZASTĘPCZE SUBSTANCJE PSYCHOAKTYWNE…”,
15 XU 2023
Wczoraj nasza szkoła brała udział w Konferencji „NIE DAMY SIĘ NABRAĆ NA E-PAPIEROSY, ZASTĘPCZE SUBSTANCJE PSYCHOAKTYWNE…”, która odbyła się w Bibliotece PANS w Jarosławiu. Technolodzy żywności z 2 klasy wraz z wychowawcą p. Anną Nowak zaprezentowali Kampanię Społeczną na temat „NIE ENERGETYKI, TAK ZDROWIE”. Działania profilaktyczne w ramach akcji miały miejsce w dniach 23.10-27-10. Inicjatywa cieszyła się dużym zainteresowaniem całej społeczności, przede wszystkim zwiększyła świadomość kilkuset osób w zakresie skutków spożywania energetyków. Dziękujemy wszystkim uczniom, nauczycielom, pracownikom za udział w akcji.
„Nie damy się nabrać na środki psychoaktywne…”
7 XI 2023
W dniu 7 listopada gościliśmy w naszej szkole koordynatorów przedszkolnych i szkolnych zespołów promocji zdrowia. Podczas wtorkowego spotkania koordynatorzy SPZ zaprezentowali rezultaty projektu „Nie damy się nabrać na środki psychoaktywne…” zrealizowanego w swoich szkołach. Następnie poznali zasady pielęgnacji włosów, prezentację na ten temat przygotowała i przedstawiła Pani Barbara Grządziel-Rymarz. Tematami spotkania były również organizacja konferencji z zakresu profilaktyki oraz wymiana doświadczeń z realizacji działań SPZ. Na zakończenie Pani Monika Cholewa poprowadziła ćwiczenia relaksacyjne w sali gimnastycznej. Serdecznie dziękujemy nauczycielom naszej szkoły za pomoc w organizacji zebrania.
Zajęcia z psychologiem ze Specjalistycznego Psychiatrycznego Zespołu Opieki Zdrowotnej
26 X 2023
Według Światowej Organizacji Zdrowia – zdrowie psychiczne to pełny dobrostan fizyczny, psychiczny i społeczny człowieka. Jest ono rozumiane jako stan dobrego samopoczucia, dzięki któremu możemy wykorzystywać swoje zdolności i rozwijać umiejętności, podejmować wyzwania, szukać rozwiązań sytuacji życiowych, być częścią społeczeństwa i mieć wpływ na jakość podejmowanych kontaktów i interakcji społecznych. Zdrowie psychiczne to o wiele więcej niż brak zaburzeń psychicznych. Życie w ciągłym stresie oraz w pogoni za dobrami materialnymi źle wpływa na zdrowie psychiczne. Ponadto kontakty społeczne oparte w dużej mierze na interakcji za pośrednictwem portali społecznościowych oraz komunikacji za pomocą środków multimedialnych – wszystko to działa destrukcyjnie na psychikę dzieci, młodzieży i dorosłych. W związku z powyższym w naszej szkole w dniach 23 i 24 października 2023r. odbyły się zajęcia z psychologiem ze Specjalistycznego Psychiatrycznego Zespołu Opieki Zdrowotnej w Jarosławiu poświęcone radzeniu sobie ze stresem, napotkanymi w życiu trudnościami oraz umiejętnym dbaniem o dobrostan psychiczny.
Drugie śniadanie w Szkole Promującej Zdrowie
17 X 2023
Kolejna odsłona drugiego śniadania w Szkole Promującej Zdrowie. Ponieważ wczoraj, 16 października obchodziliśmy Światowy Dzień Chleba, klasa 3 technik żywienia i 3 kelner zaproponowały tortillę, która w Meksyku zastępuje pieczywo. Z kurczakiem gyros oraz surówką nasze tortille smakowały wyśmienicie.
Gofry w ZSSiB
26 IX 2023
Dzisiaj, w ramach działań Szkoły Promującej Zdrowie, uczniowie mogli spróbować pysznych naturalnych gofrów z owocami sezonowymi: malinami, brzoskwiniami i winogronami. Te pyszności przygotowały klasy 3 Tż i 3 ek. To nie koniec śniadaniowych niespodzianek. W niedługim czasie kolejna odsłona – informacji szukajcie na szkolnym FB.
Warsztaty promujące zdrowie w Hucie Różanieckiej.
21 IX 2023
W ostatnich dniach nasze uczennice z klasy 2 Tt pod opieką p. Anny Nowak brały udział w warsztatach promujących zdrowy, wolny od używek tryb życia. W myśl zasady, że przyjemne warto łączyć z pożytecznym, nie tylko intensywnie pracowały poznając tajniki tworzenia kampanii prozdrowotnych ale również doskonale się bawiły podczas spacerów nad Tanew czy ognisk integracyjnych i zabaw ruchowych.
Certyfikat dla ZSSiB
7 IX 2023
Odwiedziny w Szkole Podstawowej Nr 11
7 VI 2023
W ramach działań Szkoły Promującej Zdrowie uczniowie klas: 3 c i 2 ek odwiedzili Szkołę Podstawową Nr 11 z Oddziałami Integracyjnymi. Zaprezentowali swoje umiejętności w Carvingu, czyli sztuce rzeźbienia w owocach i warzywach oraz zasady savoir-vivre’u przy stole.
Żyj pełnią życia bez energetyka
19 V 2023
Żyj pełnią życia bez energetyka – to hasło przyświeca kampanii edukacyjnej, którą jako Szkoła Promująca Zdrowie prowadzimy wraz z jarosławskim Sanepidem. Co złego widzimy w energetykach? Po pierwsze: cukier. W jednej puszce energetyka jest go średnio 5 łyżeczek. Po drugie: kofeina. Zupełnie niepotrzebna młodym organizmom. I to połączenie cukru oraz kofeiny, która powoduje wyrzut insuliny, jest bardzo groźne. Do tego mogą się pojawić problemy z bezsennością, rozdrażnienie i brak skupienia. Bo picie energetyków to koło zamknięte. Ich nadużywanie powoduje jeszcze większe zmęczenie. Tymczasem Prawie 70% polskich nastolatków pije energetyki. A wystarczy dobrze jeść i zdrowo żyć. Wtedy energetyki nie są potrzebne.
Światowy dzień zdrowia
17 IV 2023
Światowy dzień zdrowia obchodzony podczas zajęć w pracowniach zawodowych ZSSiB. Uczniowie klasy 1Tż w pracowni gastronomicznej sporządzili pyszne, zdrowe i kolorowe kanapki. Wykorzystali do tego pełnoziarnisty chleb, warzywa oraz pasty twarogowe: jajeczną, szczypiorkową z czosnkiem niedźwiedzim oraz pomidorową. Drugie śniadanie dostarczyło im niezbędnych witamin i minerałów, błonnika, pełnowartościowego białka, zdrowych węglowodanów oraz energii. Należy pamiętać, że bardzo ważne jest prawidłowe odżywianie od najmłodszych lat. WHO zaleca spożycie minimum 400 g, a najlepiej 500 g – 800 g różnorodnych warzyw i owoców dziennie podzielonych na kilka porcji. Im bardziej kolorowe posiłki, tym większa różnorodność dostarczanych składników i korzyści dla organizmu. Wg zaleceń modelu Talerza Zdrowego Żywienia połowę powinny stanowić warzywa i owoce, ¼ produkty będące źródłem białka i ¼ pełnoziarniste produkty zbożowe. Taki rodzaj odżywiania w połączeniu z aktywnością fizyczną i pozytywnym nastawieniem do życia gwarantuje długie, zdrowe życie.
Dzień aktywności
17 IV 2023
7 kwietnia obchodzony jest Światowy Dzień Zdrowia. Z tej okazji zorganizowaliśmy dzień aktywności. Wspólnie z zaproszonymi gośćmi: p. Teresą Krasnowską, p. Renatą Lotycz, policjantką Agnieszką Stysiał oraz siatkarkami grupy SanPajda Jarosław wspólnie promowaliśmy zdrowy tryb życia. Ćwiczenia prowadzone przez siatkarki, tor w narkogoglach, zdrowe przekąski przygotowane w naszych pracowniach, a wszystko w promieniach wiosennego słońca.
„Zdrowie dla wszystkich”
14 IV 2023
Uczennice ZSSiB Klaudia Bednarczyk i Olga Grabas wzięły udział w XXI Powiatowym Przeglądzie Piosenki Promującej Zdrowie – pod hasłem – „Zdrowie dla wszystkich”. Przegląd odbył się w jarosławskim JOKiS .
Podkarpacki Lawendowy Tydzień
13 IV 2023
Koniec marca upłynął nam pod znakiem lawendy. Jako szkoła dołączyliśmy do akcji edukacyjnej Podkarpacki Lawendowy Tydzień, której celem jest propagowanie wiedzy na temat padaczki. Lawendowe babeczki, lawendowe stroje i wstążki – wszystko w ramach solidarności z chorymi na epilepsję.
ŚWIATOWY DZIEŃ ŚWIADOMOŚCI AUTYZMU
3 IV 2023
2 kwietnia obchodzony był Światowy Dzień Świadomości Autyzmu, którego głównym przesłaniem jest podnoszenie świadomości społecznej i propagowanie wiedzy na temat autyzmu. W naszej szkole została przygotowana gazetka edukacyjna, aby przybliżyć uczniom zachowanie i sposób patrzenia na świat osób z autyzmem przy gabinecie pedagoga. Dodatkowo dla rodziców zostały przygotowane materiały edukacyjne , które zostały przesłane przez dziennik elektroniczny.
„ Jak Radzic sobie ze stresem ?”
30 III 2023
30.03.2023r. w naszej szkole odbyły się zajęcia warsztatowe przeprowadzone przez panią Gabrielę Rumak z Fundacji na Rzecz Psychoprofilaktyki Społecznej PRO – FIL. W warsztatach udział wzięli uczniowie klasy IV hżp na temat „ Jak Radzic sobie ze stresem ?” – warsztaty redukcji stresu oraz uczniowie klasy I c, którzy uczestniczyli w warsztatach „Uwalniamy emocje!” – warsztat zarządzania emocjami. Młodzież chętnie i aktywnie uczestniczyła w zajęciach.
„Twoje endorfiny to szczęście innej rodziny”
30 III 2023
ZSSiB oraz SP 4 w Jarosławiu zorganizowały akcję charytatywną „Twoje endorfiny to szczęście innej rodziny” Celem imprezy było wsparcie zbiórki na kosztowną operację Matyldy Momot. Na hali MOSiR tłumnie przybyła młodzież z jarosławskich szkół podstawowych oraz ponadpodstawowych mogła zobaczyć taneczne występy dzieci ze szkoły podstawowej nr 4 oraz trening piłkarski uczniów z SMS Jarosław. Można również było spróbować pysznych drożdżówek oraz mini hot-dogów przygotowanych przez młodzież „Spożywczaka”. Punktem kulminacyjnym akcji było wspólne zatańczenie zumby, którą poprowadziła pani Ania Aksamt. Wyzwolone poprzez aktywność fizyczną ENDORFINY wywołały radość, uśmiech i zadowolenie na twarzach uczestników imprezy. Dziękujemy wszystkim za okazaną pomoc, za dobre, otwarte serca i wspólną zabawę.Głównym sponsorem akcji była firma Sokołow S.A. Zakłady Mięsne oddział Jarosław Dziękujemy wszystkim i pamiętajcie… niech endorfiny zostaną z Wami na zawsze !!!
Zdrowe śniadanie
23 III 2023
Szkoła Promująca Zdrowie w akcji! Dzisiaj zdrowe śniadanie jadły dzieci ze Szkoły Podstawowej Sióstr Niepokalanek w Jarosławiu. Śniadanie przygotowały wspólnie z klasą 2 Tż, a podstawy kelnerstwa pokazywała klasa 2 ek.
Pizza na II drugie śniadanie ?
13 II 2023
Taką pyszną, kolorową i wartościową przekąskę polecają uczniowie klasy II ze Szkoły Podstawowej nr 6 im. ks. P. Skargi w Jarosławiu dla których technolodzy żywności przygotowali poniedziałkowe warsztaty. Dziękujemy za wspólną pracę.
Właściwe odżywianie jest medycyną jutra.
6 III 2023
Technolodzy żywności zakończyli innowację Dietetyka. Uczniowie poszerzyli wiedzę, zdobyli cenne doświadczenia, wiedzą na czym polega praca dietetyka, umieją ułożyć jadłospisy do określonej diety, mają świadomość jak ważne są odżywianie i aktywny styl życia. Dziękujemy prof. dr hab. Inż. Grażynie Jaworskiej, Pani dietetyk Monice Dąbrowskiej oraz władzom Uniwersytetu Rzeszowskiego za pomoc w realizacji programu innowacji.
OGÓLNOPOLSKI DZIEŃ WALKI Z DEPRESJĄ
23 II 2023
23 lutego obchodzimy Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją. Został on ustanowiony przez Ministerstwo Zdrowia w 2001 roku by upowszechniać wiedzę na temat zaburzeń depresyjnych, ich przebiegu oraz sposobów leczenia. Według Światowej Organizacji Zdrowia na depresje cierpi ponad 350 milionów osób. Pomimo istnienia skutecznej metody leczenia, korzysta z niego mniej niż 50% chorych. W 2022 roku w Polsce na depresję chorowało aż 4 mln osób, w tym aż 20 proc. w grupie młodzieńczej, 2 proc. dzieci w grupie 6-12 lat i 1 proc. dzieci w wieku przedszkolnym. Według WHO, do roku 2030 depresja będzie najczęściej występującą chorobą na świecie. W naszej szkole została przygotowana gazetka edukacyjna, z którą każdy uczeń może się zapoznać. Dodatkowo w klasach odbyła się prelekcja dotycząca zjawiska depresji. Działania te mają na celu poszerzenie wiedzy oraz świadomości młodzieży na temat tej choroby.
EKOGALA 2022
19 XII 2022
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT Rzeszów + Restauracja Klasyczna w Jarosławiu + Zespół Szkół i Biznesowych w Jarosławiu = super team, super organizacja, super współpraca. Pokaz kulinarny, promocja podkarpackich produktów ekologicznych, degustacja potraw wykonanych tradycyjnymi metodami oraz prozdrowotny charakter potraw i napojów – takie atrakcje czekały na odwiedzających stoisko KOWR podczas EKOGALI 2022 – międzynarodowych targów żywności i produktów wysokiej jakości w Rzeszowie. Na ręce Pana Jerzego Borcza Dyrektora KOWR w Rzeszowie oraz Pana Tadeusza Słowika Właściciela Restauracji KLASYCZNA w Jarosławiu składamy serdeczne podziękowania za wspólne przedsięwzięcie. Było tradycyjnie, było nowocześnie, było pysznie i zdrowo. Dziękujemy młodzieży za zaangażowanie, pracę oraz wzorową postawę.
„DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA”
14 XII 2022
Warsztaty z kuchni włoskiej oraz hiszpańskiej w ramach innowacji „DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA”. POTRAWY HISZPAŃSKIE poznane i wykonane przez uczniów:
- humus z suszonymi pomidorami
- guacamole
- chłodnik salmorejo z Kordoby
- morcilla con cebolla caramelizada y queso de cabra – kaszanka z serem kozim i karmelizowaną cebulką
- paella z owocami morza
- churros z sosem czekoladowym
POTRAWY WŁOSKIE poznane i wykonane przez uczestników innowacji:
- lasagne z nutą truflową
- tagliatelle z owocami morza i dipem pesto
- gnocchi z ricottą i sosem szpinakowym
- ragu alla bolognese
- tagliatelle z pesto z jarmużu
- tiramisu
„Dieta śródziemnomorska”.
4 XII 2022
Warsztaty z zakresu kuchni greckiej w ramach innowacji „Dieta śródziemnomorska”. Podczas zajęć, uczniowie, którzy wcześniej odbyli praktyki zawodowe w Grecji w ramach programu Erasmus+, sporządzili i dokonali degustacji 7 potraw Hellady:
- pita (chlebek grecki)
- souvlaki
- sos tzatziki
- spanokopito
- fasolatha
- koulouri
- sałatka z owocami morza
Było ciekawie, zdrowo i smakowicie.
Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu
15 XI 2022
Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu – 17 listopada 2022 r. Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu, przypada zawsze w trzeci czwartek listopada. W Polsce obchodzony jest od 1991 roku. idea obchodzonego w Polsce i na świecie „Światowego Dnia Rzucania Palenia Tytoniu” ma na celu zwrócenie uwagi całego społeczeństwa globalnie i lokalnie na skutki palenia tytoniu: społeczne, ekonomiczne, a przede wszystkim na skutki zdrowotne, które spowodowane są paleniem papierosów, a w ostatnich latach również e-papierosów. Zachęcanie osób palących do zaprzestania palenia oraz zwrócenie uwagi na fakt, że osoby niepalące (w tym dzieci) mają prawo do przebywania w przestrzeni publicznej wolnej od dymu tytoniowego, bez narażania na tzw. „bierne” palenie. Palenie papierosów/e-papierosów to również zagrożenia dla środowiska! Jak co roku w naszej szkole zorganizowano spotkanie profilaktyczne dotyczące szkodliwości palenia papierosów, które poprowadziła pani Renata Majkut – Lotycz z Inspekcji Sanitarnej w/w prelekcji wzięli udział uczniowie klasy: III ef i I Ta. Młodzież aktywnie uczestniczyła w zajęciach oraz zadawała wiele pytań. Spotkanie było niezwykle wartościowe i stanowiło okazję do refleksji nad własnym zdrowiem.
Tydzień makaronu
10 XI 2022
Tydzień makaronu już za nami. W tym roku do konkursu na najlepszy jesienny makaron, jak przystało na Szkołę Promującą Zdrowie, przystąpiło wyjątkowo wielu uczestników. Poniżej lista laureatów:
- I MIEJSCE „Makaron azjatycki z nutką jesieni”
- II MIEJSCE „Jesienne papryki faszerowane makaronową niespodzianką”
- III MIEJSCE „Makaron w jesiennej odsłonie” Gabriela Kłak – klasa 3 technik technologii żywności
WYRÓŻNIENIA
- Mateusz Pels, Adrian Kijanka; klasa 2 Tżh „Makaron z jesiennym pesto z buraka czerwonego”
- Weronika Drapała; klasa 3 kucharz „Jesienna pokusa w muszle zamknięta”
- Oliwia Sopyła ,Justyna Prasoł; klasa 1c „Muffinki z makaronem i warzywami i serem żółtym”
- Solomia Moroz; 1k „Szaszłyki makaronowe z czarna oliwka i salami z sosem czosnkowo-bazyliowym”
- Milena Liszka i Sylwia Stęchły klasa 1Tt; „Jesienne poszukiwania”
- Wiktoria Cebulak i Magdalena Burdzińska, Klasa 1Tż „Makaron w sosie śmietanowo – kurkowym oraz łezkami dyniowymi”
- Karolina Leśny, Aleksandra Kędzior klasa 1Tż; „Tagliatelle z łososiem wędzonym i cukinią”
- Emilia Sornat, Filip Niedźwiecki klasa 2ek: „Makaron z sosem serowym i jesiennymi kwiatami”
- Amelia Szczepanek, Karolina Sroka klasa 1 Tt
Dziękujemy wszystkim, którzy podjęli wyzwanie. Zapraszamy do kolejnej edycji, a zwycięzcom GRATULUJEMY
Dzień Piżamy
9 X 2022
Dzień Piżamy – dlaczego? To standardowy strój chorych dzieci. Stał się nieodzowną częścią ich codzienności. Ten dzień miał uzmysłowić naszym uczniom, że to co dla nas kojarzy się ze spokojem, domem, odpoczynkiem, dla innych jest symbolem trudnych zmagań o zdrowie i życie! Dlatego też postanowiliśmy być solidarni z najmłodszymi onkopacjentami! Nasze aktywności były skupione na pomaganiu, zrozumieniu, wzajemnej życzliwości i empatii Tacy też staramy się być na co dzień My już wiemy, że pomaganie uskrzydla! I wiemy też, że najmniejszy dobry gest jest ważniejszy od złota!
„Zdrowo rosnę – Radawa 2022”
15 VI 2022
Praca naszych wolontariuszek na pikniku w Radawie „Zdrowo rosnę – Radawa 2022”. Nasza wspaniała młodzież zajęła się zarówno umilaniem czasu najmłodszym uczestnikom pikniku, jak i obsługą gości. Dziękujemy, jesteście wspaniali!
XX Powiatowy Przegląd Piosenki Promującej Zdrowie
13 V 2022
Promujemy zdrowie śpiewająco! Nasze dwie wspaniałe uczennice: Aleksandra Kolarz i Sylwia Hrynkiewicz z klasy 3 ek wzięły udział w XX Powiatowym Przeglądzie Piosenki Promującej Zdrowie. Przegląd odbył się pod honorowym patronatem pana Stanisława Kłopota – Starosty Jarosławskiego. Dziewczyny wystąpiły w pięknych, ekologicznych sukienkach z materiałów z recyklingu. Zaśpiewały piosenki do melodii znanych utworów Sanah „Ale jazz” i „Bryskiej Odbicie”. Dzielnie koleżankom kibicowała klasa 3 ek (niektórzy nawet wystąpili na scenie MOK). Dziewczyny dziękujemy Wam serdecznie! Szkoda, że kończycie w tym roku szkołę.
Światowy Dzień Zdrowia w ZSSChiO
7 IV 2022
7 kwietnia Światowy Dzień Zdrowia w ZSSChiO W ramach Światowego Dnia Zdrowia w naszej szkole, która nosi miano „Szkoły Promującej Zdrowie”, zorganizowano happening pod hasłem „Nasza planeta – nasze zdrowie”. Uczniowie i nauczyciele aktywnie spędzili ten dzień, angażując się w przygotowane atrakcje. Chętni mieli możliwość ćwiczeń z piłkarkami ręcznymi – zawodniczkami superligowego Eurobudu JKS Jarosław. Profesjonalna rozgrzewka, następnie część główna – tabata, czyli ćwiczenia ruchowe oraz ćwiczenia rozciągające zapewniły sporą dawkę niezbędnego ruchu. Pani Renata Majkut – Lotycz ze Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Jarosławiu w ramach profilaktyki uzależnień przeprowadziła slalom z alko i narkogoglami, który pokazał młodzieży, jaki wpływ na postrzeganie otaczającej nas rzeczywistości mają substancje psychoaktywne. Dawkę niezbędnej energii zapewniły zdrowe przekąski przygotowane w szkolnych pracowniach, wśród których znalazły się: marchewkowe ciasteczka, wiosenne proziaki, focaccia z oliwkami, napój pietruszkowo bananowo – limonowy i wiele innych. Najodważniejsi zmierzyli sobie BMI na specjalnej wadze, która pokazuje również procentową zawartość wody, tłuszczu i tkanki mięśniowej w organizmie. Wszystkim zaangażowanym dziękujemy.
Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy
31 I 2022
ZSSCHiO znów zagrał z WOŚP. W niedzielę po raz 30 zagrała Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy. Nasza szkoła tradycyjnie wspiera to wydarzenie. Wolontariusze wyszli w teren, a w szkolnej pracowni przygotowano wspaniały tort na jarosławski finał oraz serduszka do licytacji. Wolontariusze z ZSSCHiO stworzyli małe dzieła sztuki.
ZABURZENIA ODŻYWIANIA. ANOREKSJA.BULIMIA
12 I 2022
W dniu 11.01.2022r. odbyło się spotkanie profilaktyczne ze studentkami oraz ich opiekunem, panią mgr Anetą Mrozowicz z Państwowej Wyższej Szkoły Techniczno Ekonomicznej w Jarosławiu z Instytutu Ochrony Zdrowia. Tematem spotkania były: Zaburzenia odżywiania. Anoreksja. Bulimia. W wyżej wymienionych zajęciach udział wzięli uczniowie klasy II k oraz I c. Spotkanie skupiało się na bardzo istotnym temacie zaburzeń odżywiania. Problem ten dotyka coraz większe grono dorastających nastolatków. Jak podają statystyki są to głównie dziewczęta. Niemniej jednak wśród chorych występują również chłopcy, którzy stanowią 5-10% pacjentów. Najczęściej występujące zaburzenia odżywiania to anoreksja i bulimia. Znane są również inne, mniej specyficzne zaburzenia, o których mówi się nie tak często. Należą tu: ortoreksja, bigoreksja, pregoreksja, czy diabulimia. One również stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia, szczególnie, gdy nie podejmie się specjalistycznych działań w odpowiednim momencie. Podczas spotkania poruszono również zasady zdrowego odżywiania się wg piramidy żywieniowej oraz omówiono jakie zaburzenia mogą występować, gdy będziemy źle dobierać produkty do przygotowania posiłków. Zachęcano młodzież do aktywności ruchowej oraz zdrowego stylu życia, co bezpośrednio przyczynia się do dobrego samopoczucia zarówno psychicznego, jak i fizycznego. Spotkanie przygotowały: E. Maciejowska i M. Jakielaszek
Igraszki z makaronem
24 XI 2021
Dziękujemy wszystkim wielbicielom makaronu – uczestnikom tegorocznych „Igraszek z makaronem” za wspólny czas oraz zabawę.
W menu warsztatów znalazły się:
- sałatka z pełnoziarnistych świderków z pieczoną papryką, suszonymi pomidorami oraz grillowanym kurczakiem,
- ravioli z dynią oraz imbirem w szałwiowym masełku,
- pietruszkowe tagliatelle z krewetkami,
- strozzapreti z cukinią i serem pleśniowym,
- a na deser tagliatelle na słodko ze śliwkami i jabłkami.
Było pysznie
„Jabłko zamiast papierosa”
19 XI 2021
Dzień rzucania palenia w szkole promującej zdrowie. W naszej szkole przeprowadzono akcję „Jabłko zamiast papierosa”. Uczniowie rozdawali jabłka podarowane przez o. Nataniela. Światowy Dzień Rzucania Palenia, obchodzony jest corocznie w trzeci czwartek listopada, w tym roku wypada to 18.11. Pomysłodawcą akcji był amerykański dziennikarz Lynn Smith, który w 1974 roku zaapelował do czytelników swojej gazety, aby przez jeden dzień nie palili papierosów. W Polsce Światowy Dzień Rzucania Palenia obchodzony jest od 1991 roku. Palenie tytoniu niesie ze sobą wiele negatywnych skutków wpływających na stan zdrowia człowieka, między innymi: choroby układu oddechowego, choroby układu, nowotwory (płuc, przełyku, jamy ustnej, krwi, nerek, górnych dróg oddechowych, pęcherza moczowego). Uzależnienie od nikotyny jest trudnym do opanowania nałogiem, jednak jego opanowanie prowadzi do poprawy ogólnego stanu zdrowia człowieka, jak i jego samopoczucia.
„Mój zdrowy posiłek do szkoły”
29 X 2021
Laureaci Międzyszkolnego konkursu „Mój zdrowy posiłek do szkoły” w ramach kampanii Kupuj świadomie PRODUKT POLSKI
- I miejsce Jakub Gwóźdź Szkoła Podstawowa im. Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego w Chłopicach Wiktoria Hala ZSSChiO w Jarosławiu
- II miejsce Patrycja Jędruch Szkoła Podstawowa im. Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego w Chłopicach Kamila Adamczuk ZSSChiO w Jarosławiu
- III miejsce Kacper Duda Szkoła Podstawowa im. Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego w Chłopicach Dżesika Kłysz ZSSChiO w Jarosławiu.
Zwycięzcom konkursu serdecznie gratulujemy. Dziękujemy wszystkim uczniom za udział w konkursie, przygotowanie pięknych prac oraz zdrową rywalizację w II etapie. Nagrody w postaci sprzętu elektronicznego ufundował Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Rzeszowie.
„Mój zdrowy posiłek do szkoły”
22 X 2021
Serdecznie dziękujemy wszystkim 35 uczestnikom I etapu konkursu „Mój zdrowy posiłek do szkoły” organizowanego z Oddziałem Terenowym Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Rzeszowie w ramach kampanii Kupuj świadomie PRODUKT POLSKI za przygotowanie prac plastycznych. Do II etapu, który odbędzie się w dniu 28.10.2021r. komisja konkursowa zakwalifikowała następujących uczniów:
- Kategoria szkoła podstawowa
- Patrycja Jędruch Szkoła Podstawowa im. Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego w Chłopicach
- Bartosz Zając Szkoła Podstawowa im. Ignacego Łukasiewicza w Cieszacinie Wielkim
- Sandra Batiuk Szkoła Podstawowa im. Ignacego Łukasiewicza w Cieszacinie Wielkim
- Natalia Trojniak Szkoła Podstawowa nr 6 im. Piotra Skargi w Jarosławiu
- Kacper Duda Szkoła Podstawowa im. bł. Ks. Jana Balickiego w Morawsku
- Jakub Gwóźdź Szkoła Podstawowa im. Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego w Chłopicach
- Wiktoria Hala
- Kamila Adamczuk
- Magdalena Michałowska
- Mateusz Maziarek
- Dominika Warzocha
- Dżesika Kłysz
- Maja Betnar kl 7 Szkoła Podstawowa im. Króla Jana III Sobieskiego w Kańczudze
- Konrad Bober kl 7b Szkoła Podstawowa nr 6 im. ks. Piotra Skargi w Jarosławiu
- Julia Pęcak kl 7a Szkoła Podstawowa nr 7 im. Stanisława Staszica w Jarosławiu
- Gabriela Statek kl 7 Szkoła Podstawowa im. Króla Jana III Sobieskiego w Kańczudze
- Kategoria ZSSChiO
Gratulujemy, do zobaczenia w II etapie.
I Ogólnopolski Bieg w Piżamie
27 IX 2021
Nasz udział w I Ogólnopolskim Biegu w Piżamach Akcja charytatywna – pomoc dzieciom z chorobami nowotworowymi we współpracy z Fundacją „Gdy liczy się czas”
„Bądź fit – aktywnie, zdrowo i kolorowo”
11 V 2021
Wyróżnienia w konkursie na plakat z hasłem dotyczącym zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia „Bądź fit – aktywnie, zdrowo i kolorowo” dla uczniów klas VI oraz klas VII szkół podstawowych:
Wszystkim 46 uczestnikom serdecznie gratulujemy pomysłów! To nie mit – chcesz być zdrowy to bądź fit!
SPOTKANIE ONLINE Z PSYCHOLOGIEM
30 IV 2021
28.04.2021r. odbyło się spotkanie z panią psycholog Magdaleną Hadryś – Urbanik pt. „Zdrowie psychiczne młodzieży w czasach odizolowania. Jak sobie radzić?” W prelekcji uczestniczyli uczniowie klas: II ek, II Tf, II hżp. W raporcie Ministerstwa Zdrowia o stanie zdrowia psychicznego dzieci i młodzieży niemal 40% uczniów stwierdziło gorsze samopoczucie związane ze zdalnym nauczaniem. Najtrudniejszy w tym roku był ograniczony kontakt ze znajomymi i obciążenie materiałem szkolnym. Zaproszona pani psycholog odniosła się do tych zagadnień. Omówiła problemy, jakie wiążą się z długotrwałym ograniczeniem więzi społecznych oraz udzieliła młodzieży cennych wskazówek, jak umiejętnie radzić sobie z negatywnymi emocjami, które w ostatnim czasie towarzyszą nam wszystkim. Zachęcała między innym do aktywności fizycznej, racjonalnego odżywiania się, do ograniczenia w miarę możliwości korzystania z urządzeń telekomunikacyjnych, dbania o rutynę dnia codziennego. Wspomniała także o niebagatelnej roli snu w życiu młodego człowieka. Zastosowanie się do powyższych wskazówek pozwoli nam zminimalizować stres, jaki odczuwamy w związku z pandemią i długotrwałym brakiem kontaktu z rówieśnikami.
29 Finał WOŚP 2021 – Finał z głową
22 I 2021
Tegoroczna zbiórka funduszy będzie przeznaczona na zakup sprzętu dla laryngologii, otolaryngologii i diagnostyki głowy. Serdecznie zapraszamy społeczność naszej szkoły do włączenia się w akcję. W dniach 25-29 stycznia wolontariusze LCW będą widoczni na terenie szkoły – przygotuj zeta do puszki!
29 Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy 2021
29 I 2021
Serdecznie dziękujemy Wszystkim, którzy włączyli się do szkolnej akcji 29 Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy 2021.
SZKOLNY ZESPÓŁ PROMOCJI ZDROWIA
Koordynator
Urszula Machaj
Dyrektor ZSSiB
Dorota Wierzbińska-Dubaj
Nauczyciele i pracownicy szkoły
PRZEDMIOTY ZAWODOWE
Wioletta Stoch
Anna Nowak
Małgorzata Hopko-Pajda
Małgorzata Jakielaszek
Anna Janusz
WYCHOWANIE FIZYCZNE
Maciej Jastrzębski
ADMINISTRACJA
Katarzyna Bukowa
HIGIENISTKA SZKOLNA
Józefa Marczak
OBSŁUGA
Beata Kulas
Mariusz Kulas
Henryk Drągiewicz
SKLEPIK SZKOLNY
Danuta Warchoł
Uczniowie
TECHNIKUM TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
Klaudia Bednarczyk
Milena Liszka
Weronika Paś
Kamil Sebastyanka
Paulina Salwiak
Kinga Stańko
TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Adrian Kijanka
Amelia Bara
Kinga Brzyska
TECHNIK HOTELARSTWA
Barbara Jacek
Nikola Drzymała
Natalia Drzymała
KUCHARZ
Faustyna Olejarz
Marcelina Nalepa
Kamila Walczyszyn
Rodzice
Elżbieta Liszka
Katarzyna Paś